No en té prou d'abstenir-se'n: Vox haurà de votar amb l'esquerra per retirar el suport a Prohens
El trencament al Parlament posa la formació d'extrema dreta en un dilema sobre les votacions
PalmaVox es troba en un dilema al Parlament balear. Per poder complir amb el mandat del seu líder, Santiago Abascal, i retirar el suport parlamentari al Govern del PP, s'haurà d'alinear amb l'esquerra. La bancada popular ostenta 25 diputats, més el suport estable del diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, i el de l'exdiputat de Vox (ara no adscrit), Xisco Cardona. Per tant, la presidenta Marga Prohens disposa de 27 vots favorables, dos més que els 25 que sumen tots els partits d'esquerres junts. Per tant, Prohens té la majoria garantida a totes les votacions que requereixen únicament una majoria simple per prosperar... Llevat que Vox faci pinya amb l'esquerra i hi voti en contra, sumant 32 escons enfront del PP.
Excepte en les votacions que requereixen majoria qualificada (per exemple, les lleis orgàniques o la reforma de l'Estatut d'Autonomia), aquests són els càlculs. Vox pot justificar el sentit del seu vot d'una manera diferent de la de l'esquerra, però el fet és que passar al xoc frontal amb el PP en els plens el situa com l'únic partit de dretes al bloc de l'oposició. La presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ho demanava el passat divendres: "Vox ha de votar amb el PSIB, MÉS i Unides Podem?".
La cap de l'Executiu va assegurar que presentarà iniciatives i parlarà "amb tots els grups parlamentaris". Amb tot, va instar Vox a contestar "si se sumarà a l'oposició i farà un canvi respecte a la seva posició d'aquest darrer any". Fonts de l'equip de la presidenta insisteixen en la mateixa tesi: consideren que Vox ho tindrà difícil per mantenir el veto decretat per Abascal al PP, especialment al Parlament. D'altra banda, fonts del grup parlamentari de Vox també es mostren preocupades davant aquest fet: "Per deixar de donar suport al PP cal votar en contra, amb l'abstenció no en tenim prou", assenyala una veu, que considera que aquest canvi de posició serà mal de justificar. Preguntada aquest matí sobre la qüestió, la portaveu del grup parlamentari de Vox, Manuela Cañadas, ha assegurat que votaran "d'acord amb el programa de Vox, si estam d'acord amb el PP, es votarà amb el PP i, si no, no".
Aquesta ja era, però, la tònica habitual al Parlament, en què els populars havien negociat cada iniciativa amb els seus socis que, per exemple, varen estar a punt de deixar caure els pressupostos del Govern durant les negociacions per l'aplicació de l'elecció de llengua a les escoles. De fet, el PP havia negociat tot sovint amb Vox a canvi només de la seva abstenció. Els diputats d'extrema dreta es varen abstenir per facilitar la investidura de Prohens. També es varen abstenir en la votació del Decret d'habitatge, cosa que en va permetre l'aprovació, malgrat que Vox estava en contra de part del text. Per tant, si Vox vol evidenciar el trencament amb el PP, hauria d'optar per un posicionament de confrontació amb els populars.
Votació conjunta al Consell de Menorca
Per ara, el trencament només afecta el Parlament. De fet, el Consell de Menorca ha aprovat aquest dilluns la legalització extraordinària de les edificacions en sòl rústic gràcies al vot favorable de la consellera insular de Vox, Maite de Medrano, tal com informa Europa Press. Amb l'aplicació d'aquesta norma, els propietaris de construccions il·legals que vulguin legalitzar-les disposaran de tres anys per presentar una sol·licitud de legalització extraordinària als ajuntaments. "Encara que la proposta del PP es pot millorar, és un gran avanç respecte al que hi ha actualment", ha dit Medrano.