Parlament
Parlament26/03/2024

El Parlament rebutja defensar el requisit de català a la funció pública

El PP i Vox varen pactar que no conèixer aquesta llengua no pugui "penalitzar" els aspirants a una plaça

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Parlament ha rebutjat aquest dimarts instar el Govern a mantenir el requisit de català als procediments d'accés a la funció pública. La majoria del PP i Vox ha tombat aquest punt d'una moció presentada pel PSIB, que demanava mantenir el requisit del català. La diputada del PP Cristina Gil ha defensat una esmena per instar el Govern a fer conciliable el fet que el desconeixement de la llengua no penalitzi en l'accés a la funció pública (com els populars varen pactar amb Vox) i que els ciutadans es puguin dirigir a l'administració en qualsevol de les dues llengües oficials. Gil ha argumentat que això seria "positiu per assegurar el coneixement de català", i ha posat d'exemple "l'èxit" del curs per a sanitaris avalat per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). Per la seva banda, des de Vox, Idoia Ribas ha considerat "discriminatori" que no siguin "els millors" els que puguin accedir a una plaça, i sí "els que tinguin simplement un títol de català". Ribas ha insistit que la formació espera el punt del pacte d'investidura signat amb el PP perquè s'elimini el requisit de català "s'executi en breu".

Al torn a favor, la diputada socialista Sílvia Cano ha justificat que la possible eliminació del requisit de català a la funció pública genera "preocupació" a la ciutadania, així com "la rebaixa del requisit de català a la sanitat o la segregació lingüística als centres educatius". El diputat de MÉS per Mallorca Ferran Rosa ha insistit en el dret dels ciutadans a ser atesos en català: "El que s'està dient és que el català no sigui ni un mèrit", ha lamentat, i ha acusat el PP de "cedir completament als seus socis". Per la seva banda, Cristina Gómez (Unides Podem) ha remarcat que el Govern "té l'obligació de complir l'Estatut d'Autonomia i, per tant, ha de garantir la promoció del català i l'impuls del seu ús social". "Un escenari en què s'elimini el requisit lingüístic provocarà una inferioritat de condicions, s'infringirà el principi d'igualtat de manera claríssima", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Convocar la mesa de negociació dels empleats públics

El Parlament ha aprovat parcialment un punt de la moció, a causa d'una esmena del PP, per instar el Govern a convocar tan ràpid com sigui possible la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics per desenvolupar els acords pactats en el marc de la negociació col·lectiva. En paral·lel, s'ha aprovat que l'Executiu respecti la negociació col·lectiva i compleixi els acords en matèria de feina, i que mantingui la taxa de temporalitat en la funció pública per davall del vuit per cent. També ha instat el Govern a nomenar tan aviat com sigui possible els membres de la Inspecció de Serveis Generals per garantir els canals interns de denúncies entre el funcionariat.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, s'han rebutjat tres punts del text en què s'instava a complir el Decret de 2022 de mesures urgents per reduir la temporalitat, posar en marxa nous sistemes de progressió vertical o fer la convocatòria ordinària de la carrera professional de 2024.