Parlament
Política Parlament 26/09/2024

El Parlament rebutja l'oficina lingüística de Vox amb l'abstenció del PP

Els populars permeten amb el seu vot que la iniciativa de MÉS per Mallorca prosperi

2 min
La presidenta Marga Prohens a la bancada popular en el ple de dimarts passat

PalmaEl Parlament ha aprovat una Proposició No de Llei de MÉS per Mallorca gràcies a l'abstenció del PP. L'escrit, que s'ha votat en comissió parlamentària, rebutja la creació de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística de Vox, i insta a emprar els 750.000 euros previstos per la seva creació als pressupostos en "polítiques útils i necessàries per a la ciutadania". Malgrat que els populars varen acceptar la creació d'aquest organisme en el marc de les negociacions amb Vox pels comptes de 2024, en aquesta ocasió han optat per l'abstenció, un posicionament que ha permès que la iniciativa prosperi. Segons fonts del grup parlamentari popular, "ja hi ha un organisme al Govern que s'encarrega d'assessorar en drets lingüístics" i, per tant, aquesta oficina no té sentit. L'esquerra en bloc ha votat a favor del text íntegre, i Vox, en contra.

El PP també ha votat a favor dels punts u i dos de la Proposició No de Llei, que remarca que el català ha de tenir "un tractament preferent al Parlament", i que això "sempre ha estat i és compatible amb la garantia del dret d'ús" del castellà. També afirmen que el Parlament "rebutja els intents de crear crispació entorn del necessari, positiu i encara incomplet procés de normalització de la llengua catalana". En canvi, Vox s'hi ha oposat.

Finalment, els populars han votat en contra del tercer punt de la moció, que rebutja l'acord pel bilingüisme aprovat per la mesa del Parlament (a instàncies del president, Gabriel Le Senne) el passat mes de març, i n'insta la derogació. El mateix punt reclamava a la mesa que treballi "per una regulació lingüística actualitzada, basada en un acord ampli que es tradueixi en una majoria reforçada que representi, com a mínim, tres cinquenes parts dels diputats i de les diputades".

stats