El PP proposa estendre sis mesos el termini per eliminar l'Oficina Anticorrupció
El Govern es planteja la possibilitat de fer una ampliació de crèdit per a l'organisme mentre es mantingui en funcionament
PalmaEl procés per desmantellar l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Illes Balears s'està dilatant més del previst. El Govern només va pressupostar la dotació per a l'organisme per a aquest mes de gener (un total de 50.000 euros), donant per fet que al febrer ja s'hauria suprimit. Però el PP ja ha assumit que els temps no es compliran i que eliminar l'oficina serà més complicat del previst. Per començar, la proposició de llei dels populars que l'ha de derogar ja va amb retard. Davant això, la formació ha optat per presentar una esmena per ampliar a sis mesos el termini previst per acabar amb l'ens (inicialment es preveien tres mesos des de l'aprovació de la llei).
En el mateix sentit, fonts del Govern apunten que existiria la possibilitat de fer una ampliació de crèdit per a l'organisme, que la setmana passada va alertar que els 50.000 euros de què disposa no li basten ni per pagar les nòmines de gener. En els pròxims dos mesos, va advertir, l'oficina necessitarà fer una despesa de 71.575 euros. Malgrat la intenció de tancament manifestada pel Govern, l'organisme dirigit per Tòfol Milán va recordar en un comunicat que, mentre es tramita la proposició de llei, l'oficina continua oberta i ha d'afrontar les despeses inherents al seu funcionament.
El diputat del PP Mauricio Rovira ha insistit en la posició del seu grup: consideren que l'oficina, que va néixer seguint el camí de l’Oficina Antifrau de Catalunya i l’Agència Valenciana Antifrau, genera "duplicitats" i és un ens "polititzat" que segueix "els interessos del PSIB". El diputat també ha assegurat que l'organisme té un cost "elevat", malgrat que el pressupost de l'Oficina Anticorrupció de les Illes per al 2023 (1,5 milions d'euros) va ser significativament menor al de l’Oficina Antifrau de Catalunya (6,9 milions) i l’Agència Valenciana Antifrau (5,3 milions). En paral·lel, Rovira ha explicat que han introduït una esmena per facilitar als treballadors de l'oficina el trasllat: estableix que els funcionaris que hagin accedit al lloc de treball per concurs de mèrits passaran a treballar per al Parlament de les Illes Balears.
Crítiques del PSIB i MÉS
Per la seva banda, el portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons, ha considerat el tancament de l'oficina un "retrocés en qualitat democràtica, transparència i bon govern". Pons ha criticat que a banda de la supressió de l'oficina també es doni, a través de la proposició de llei, caràcter reservat a les declaracions de béns dels càrrecs públics, a més d'acabar amb el canal de denúncies anònimes. El diputat ha lamentat que aquesta mesura "no forma part del programa de govern del PP, ni dels seus acords amb Vox", i és "contrària a la normativa europea i estatal, que protegeix les persones informants". Per la seva banda, des de MÉS per Mallorca, la diputada Maria Ramon ha acusat els populars d'"opacs". El PP, ha dit, recordant que té "una de les històries més fosques en matèria de corrupció", hauria de "tenir present quin missatge llança amb aquesta llei de transparència".