Parlament

El PP exigeix a Armengol que expliqui de què la va informar Koldo: "Què ens amaguen?"

Els populars i Vox presenten querelles contra el PSIB i Armengol

La presidenta Marga Prohens aquest matí al Parlament
A.M.
14/10/2024
2 min

PalmaEl PP presentarà una querella contra el PSIB per "finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències" i Vox n'ha anunciat una altra d'específica contra la presidenta del Congrés, Francina Armengol, pel cas Koldo. La portaveu adjunta del grup parlamentari popular, Marga Duran, ha considerat "inquietant" la filtració d'un intercanvi de missatges entre Armengol, quan era presidenta del Govern, i l'assessor de l'exministre José Luis Ábalos, Koldo García, en què aquest li va dir que la mantindria informada "de tot". "Què és aquest 'tot', què més hi ha, què ens amaguen?", s'ha demanat Duran, i ha qüestionat que el PSIB no informàs d'aquestes converses en comissió parlamentària.

Segons recull un informe de la Guàrdia Civil, García va parlar directament el 2020 amb Armengol per aconseguir que contractàs una empresa de la presumpta trama de compravenda de mascaretes, però per adquirir PCR. Armengol li va donar el contacte a la consellera de Salut, que alhora va desviar el tema als tècnics. L'Executiu d'Armengol va signar diversos contractes amb una altra empresa lligada a la trama Koldo, al marge del contracte de les mascaretes defectuoses que ja havia sortit a la llum pública.

Després que el PP estatal anunciàs una querella contra el PSOE pel mateix cas, Duran ha defensat que el cas Koldo "és la trama del PSOE i té una ramificació molt important a les Balears". En el mateix sentit, ha considerat "molt preocupant" que Armengol donàs el telèfon de la llavors consellera de Salut, Patricia Gómez, a Koldo García, i quatre mesos després l'Ib-Salut "contractàs aquesta empresa quan ja sabien que tenien 1,5 milions de mascaretes que no funcionaven i eren en un magatzem". La portaveu adjunta popular ha reclamat al PSIB i a Armengol que donin explicacions i ha remarcat que "han arribat cinc milions d'euros a empreses d'aquesta trama, que són de tots els ciutadans de les Balears".

"Hi ha més empreses, més contractes, més whatsapps?", s'ha demanat Duran. En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, que ha informat de la querella que el partit presentarà al Tribunal Suprem contra Armengol. "No permetrem que la corrupció quedi impune", ha assegurat.

El PSIB: "No és novetat que la ultradreta exerceixi d'ultradreta"

"No és novetat que la ultradreta exerceixi d'ultradreta", ha dit el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, en resposta a aquestes acusacions. "Ningú és investigat, hi ha cinc o sis informes, i cap sobre les Balears, i qualsevol que hagi llegit sumaris veurà que no hi ha cap tipus d'asseveració sobre les Balears", ha remarcat. "Es va dir que no a un projecte concret, no hi va haver contracte, què s'està cercant?", ha respost Negueruela.

El portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Lluís Apesteguia, ha afirmat que continua sense tenir informació sobre el fet que Armengol participàs de manera "activa i conscient en qualsevol trama de corrupció". "Ábalos va decidir que persones com Koldo García, un proxeneta i un impresentable, un condemnat per agressió a un independentista, fos nomenat assessor del Ministeri de Foment", ha lamentat.

stats