El PP i Vox imposen l'ús del castellà al Parlament balear: "Feia mesos que treballàvem en això"
Els populars donen suport a la iniciativa de Le Senne, que assegura que estudiava presentar-la des que va arribar al càrrec
PalmaEl PP ha donat suport aquest dimecres a la proposta del president del Parlament, Gabriel Le Senne, d'"impulsar el bilingüisme" a la Cambra perquè totes les comunicacions es facin també en castellà. Segons expliquen fonts del partit, consideren la iniciativa correcta i adequada al funcionament de "qualsevol administració". Per aquest motiu, després de negociar aspectes formals de la proposta, hi han votat a favor en la reunió de la Mesa del Parlament. "Feia mesos que treballàvem en això, des que vàrem entrar aquí", ha dit el president del Parlament, que ha agraït el suport als populars.
Amb els vots a favor dels dos membres de la Mesa del PP i del mateix Le Senne, el text ha sortit aprovat. Fonts del PSIB apunten que les seves dues representants a la Mesa hi han votat en contra. La proposta presentada (en castellà) per Vox estableix l'eliminació de la normativa per la qual es feien totes les comunicacions de la institució en català perquè a partir d'ara es facin en els dos idiomes. També les publicacions del Butlletí Oficial del Parlament (BOPIB), que segons fonts de la Cambra fa 30 anys que només es redacten en català, des del 1992. A més, dicta que tots els documents oficials i comunicacions es publiquin en castellà, inclòs el reglament del Parlament i les publicacions a les xarxes socials. En paral·lel, el text estableix que "tots els ciutadans tindran dret a obtenir resposta" del Parlament "en qualsevol de les dues llengües oficials".
Le Senne ha descartat demanar un pronunciament als lletrats, com reclamava el PSIB, perquè ha assegurat que els serveis jurídics "han intervingut" en l'elaboració del text que està aprovat. El líder de la Cambra ha admès que hi ha "pocs recursos" per aplicar el bilingüisme a totes les comunicacions del Parlament: "Esperam que la feina principal la cobreixin dues vacants pendents que s'han de cobrir". Tot i això, fonts socialistes expliquen que la Mesa no disposa de cap informe del Departament de Recursos Humans per saber si la iniciativa es pot dur a terme.
En un comunicat, Vox ha presumit d'haver posat fi a "més de 30 anys d'exclusió" del castellà al Parlament. "El Parlament s'equipara amb altres regions espanyoles bilingües, com València, el País Basc i Navarra, on la comunicació oficial de les seves cambres sí que respecta el dret dels ciutadans a comunicar-se en la llengua que prefereixin", recalca l'escrit, enviat als mitjans exclusivament en castellà. Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP, Marga Duran, ha assegurat que l'acord permetrà equiparar l'ús de totes dues llengües oficials: "El mateix Govern de les Illes Balears ja té la seva web en català i castellà, publica el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) en ambdues llengües cooficials, i també les notes de premsa".
L'oposició parla de "cacicada"
L'oposició en bloc ha criticat la decisió, que ha titllat de "cacicada", com informa Europa Press. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ho ha considerat un "atac a la llengua de les Balears" i a un "consens" vigent des de 1991. El líder de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha considerat que l'acord del PP i Vox "és il·legal": "Si són tan valents, que s'atreveixin a derogar la Llei de normalització lingüística a cara alta". Des de Més per Menorca, Josep Castells ha criticat que la proposta de Le Senne conté "mancances jurídiques" i ha considerat que pretén "arraconar el català", mentre que la diputada de Podem, Cristina Gómez, ha insistit en la mateixa idea i ha dit que la proposta és un "artifici per imposar el castellà".