El PP de Prohens defensa Israel i ignora els morts a Gaza i el Líban
Experts en dret internacional critiquen "el biaix" de la Proposició No de Llei dels populars que condemna els atacs de Hamàs, però obvia els de Netanyahu
PalmaLa presidenta, Marga Prohens, va aprofitar el seu primer debat de política general –un dels discursos més importants de l'any– per citar l'exprimera ministra d'Israel Golda Meir i felicitar l'any nou jueu (cosa que no ha fet en ocasió de festivitats d'altres religions). Aquest dilluns, el PP balear ha anat més enllà i ha registrat una Proposició No de Llei al Parlament en què reclama el reconeixement del "dret d'Israel a existir com a nació sobirana i democràtica i el dret inherent a la defensa de les seves fronteres i la seva seguretat". Els populars condemnen en el seu text els atacs perpetrats per Hamàs el passat 7 d'octubre de 2023, però no els bombardejos ordenats pel govern israelià a Gaza i el Líban. Fonts del partit detallen que la proposició ha estat una iniciativa de la formació a les Balears i no prové d'una directriu de Madrid, encara que Gènova també dona suport a Benjamin Netanyahu malgrat l'escalada de violència viscuda en el darrer any i les crides a la pau de les Nacions Unides (ONU).
Fonts populars asseguren que el PP de les Illes és "molt proper a Israel i la comunitat jueva" de les Balears. De fet, la primera iniciativa que es va aprovar durant el mandat de Prohens va ser un text per reconèixer la "marginació i discriminació" que van patir els descendents dels jueus o xuetes a Mallorca. "Hi ha una proximitat ideològica", remarquen. De les quatre cites que va fer Prohens en el debat de política general, a més de Meir –una tria que va ser criticada per l'oposició–, en el ple també es va referir a la filòsofa jueva Hannah Arendt: "Es varen triar com a dones, pioneres i també com a aclucada d'ull a la comunitat jueva a les Illes", apunten fonts del Govern.
Amb tot, en el text registrat al Parlament el PP (on treballen diversos càrrecs de confiança manifestament pro-Israel) ha anat més enllà. Els populars parlen de la massacre de Hamàs contra Israel, que va provocar 1.400 morts i més de 250 segrestats, molts d'ells civils. Però obvien els més de 42.000 palestins morts en el conflicte armat. Tot plegat, després que el passat diumenge prop de 2.000 persones marxassin pel centre de Palma exigint la fi del genocidi a Palestina. Preguntat sobre la qüestió en roda de premsa, el portaveu popular, Sebastià Sagreras, ha respost que ja s'han discutit al Parlament "altres iniciatives relacionades amb aquest conflicte": "Creim molt oportú avui, que es compleix un any d'aquests assassinats, condemnar-los sense pal·liatius".
En l'escrit, de fet, denuncien que als països occidentals s'hagi "subratllat molt més la resposta del govern israelià que no l'atac del qual fou objecte Israel". "La persistència en determinats errors de visió –per no parlar de pensades i ben estructurades campanyes de desinformació i manipulació– no contribuirà precisament a l'arribada d'una pau justa i duradora", continua en el text. La proposició reclama la condemna "sense matisos" als atacs perpetrats per Hamàs i l'alliberament immediat dels ostatges, a més del retorn dels cossos dels assassinats. També insta a condemnar l'activitat dels grups terroristes Damàs i Hizbulà "i tots els seus atacs contra Israel". A més, "rebutja qualsevol forma d'antisemitisme i insta a garantir la seguretat de les comunitats jueves arreu del món, i molt especialment la comunitat jueva de les Illes, formada tant per jueus residents a Mallorca com per descendents de jueus conversos mallorquins que han tornat a les seves arrels".
"El PP té un biaix a favor de les posicions israelianes"
El professor de Dret Internacional Públic a la UIB Joan David Janer és crític amb la Proposició de Llei. "Són qüestions de política internacional molt greus sobre les quals el Parlament, per una qüestió de competències, no acostuma a dir res", exposa. Assenyala, a més, que el PP pren partit per un bàndol, quan Israel "entra en una violació flagrant del dret internacional". "El PP té un biaix a favor de les posicions israelianes", assegura. A més, assegura que els jueus "no estan estigmatitzats per la societat balear avui dia". "La intervenció de Prohens parlant de Golda Meir no treu cap enlloc", continua l'expert. "Crida l'atenció l'obstinació de Prohens amb aquesta qüestió", insisteix, i defensa que el Parlament "hauria de ser neutral" envers el conflicte, on "no hi ha bons i dolents".
Investigació i judici
"Avui és el dia de condemnar els atemptats del 7 d'octubre, els 1.200 assassinats salvatgement i els 215 segrestats, uns atemptats que van ser un crim de guerra massiu i un crim contra la humanitat, i també reclamar l'alliberament de les persones segrestades que encara puguin ser vives", defensa al seu torn la professora de Dret Internacional Públic de la UIB i exdiputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà. Tot i això, considera que la Proposició No de Llei del PP està "equivocada, perquè no es reclama una solució justa i duradora per al conflicte i l'ocupació, que es troba en la base d'aquests atemptats". "La solució implica necessàriament la investigació, detenció i judici dels responsables de la massacre del 7 octubre, a més de la investigació de la Cort Penal Internacional, i jutjar els crims comesos tant per palestins com per israelians en relació amb el conflicte, tant a Gaza com a Cisjordània i Líban, contra la població civil i les persones protegides pel dret humanitari", defensa l'experta. En el mateix sentit, adverteix que el text dels populars està pensat "per provocar": "Esper que es debati i s'esmeni incloent referències a la justícia, al dret internacional i al diàleg entre les parts".