El PP es referma: la bandera LGTBI s'ha de penjar al Parlament
Els populars critiquen que el president de la Cambra vulgui vetar una decisió del ple
PalmaEl PP no canviarà de criteri sobre la bandera LGTBI malgrat l'advertiment que aquest dijous ha llançat el president del Parlament, Gabriel Le Senne (Vox). El líder de la Cambra ha acusat els populars de "traïció" per haver donat suport a la Mesa perquè es pengi la bandera LGTBI a la façana principal del Parlament, tot plegat canviant el criteri que va mantenir l'any passat, quan el PP i Vox varen bloquejar-ho. Per a Le Senne, un canvi de posició que suposa una "decepció enorme", fins al punt que ha exigit al PP que "rectifiqui". No obstant això, fonts del grup parlamentari ho descarten de ple.
Les mateixes fonts admeten que existeix un acord verbal entre el PP i Vox perquè no es pengin símbols no oficials a la façana si no compten amb la unanimitat de la Cambra (en el cas de la bandera pels drets LGTBI, l'únic partit que s'hi oposa és l'extrema dreta). Però, tot i això, argumenten que aquesta vegada la Mesa no podia vetar una iniciativa que naixia del ple del Parlament i que havia obtingut els vots favorables de la majoria de la Cambra. Es tracta d'una Proposició No de Llei (PNL) que va registrar el PSIB. El PP va introduir-hi una esmena en què demanava que el Parlament cerqui "la unanimitat en la col·locació de la bandera del col·lectiu LGTBI, així com qualsevol altre símbol no oficial, amb la finalitat de mostrar el compromís de la Cambra amb els actes dels dies internacionals i mundials de reivindicació de legítimes causes socials". L'esmena, que anava en la línia d'acontentar Vox, va ser rebutjada. Davant això, el PP es va abstenir en la PNL, permetent que se'n sortís amb els vots de l'esquerra.
"El nostre partit mai no ha tingut problemes amb la bandera LGTBI", argumenten fonts del PP, que consideren que l'acord verbal entre el partit i Vox no pot prevaldre sobre les decisions que s'aproven al ple: "És donar compliment a un acord del ple". En aquest sentit, les mateixes fonts insisteixen que "la democràcia no va de rectificacions" i els acords de la Cambra "s'han d'acatar". La portaveu adjunta del grup parlamentari, Marga Duran, s'ha expressat en termes similars en declaracions a EFE, en què s'ha mostrat sorpresa per la "disconformitat personal" de Le Senne amb una decisió de la Mesa, fins al punt de convocar una roda de premsa urgent per protestar. El reglament de la Cambra no regula l'ús de símbols no oficials.
Le Senne ha admès que, malgrat el seu descontentament, haurà de permetre que es pengi la bandera el pròxim divendres 28 de juny, dia de l'Orgull. Per a l'ultraconservador, és un "símbol de divisió" que no acull a "tots els homosexuals", sinó a un "lobby" amb un "pensament" concret: "Incomoda una part de la població". Preguntat sobre per quin motiu la reivindicació dels drets de les persones del col·lectiu LGTBI pot incomodar ningú, Le Senne s'ha limitat a dir que es tracta d'una qüestió "subjectiva".
Encara que fa uns dies es va reflectir una llum blava per commemorar els 200 anys d'existència de la Policia Nacional, Le Senne ha defensat que en aquest cas es tractava d'una institució oficial. El president del Parlament ha assegurat que intentarà frenar la decisió de la Mesa "si hi ha alguna possibilitat legal" de fer-ho. També ha assegurat que el canvi de postura del PP malmet la "bona relació entre els grups parlamentaris", encara que no ha avançat que això impliqui un trencament. Fonts del PP expliquen que no estan preocupats per la qüestió i que esperen que la polèmica no vagi més enllà.