Parlament
Política Parlament 13/12/2023

El PP tomba en comissió l'esmena de Vox per dotar de 20 milions l'elecció de llengua

Les negociacions entre els partits pels pressupostos es recruen, i la partida s'haurà de votar al ple

2 min
Antoni Costa

PalmaEl PP ha anunciat aquest matí que tomba (amb la seva abstenció i el vot contrari de l'esquerra) l'esmena de Vox per dotar amb 20 milions d'euros la lliure elecció de llengua a les escoles. Aquesta ha estat la resposta dels conservadors a l'estocada que varen rebre aquest dimarts per part de l'extrema dreta, que va deixar els pressupostos enlaire en permetre el decaïment de 20 articles dels comptes. Dos dards entre els partits que es produeixen en plenes negociacions justament sobre com finançar la segregació lingüística dels infants, però que no impliquen el naufragi dels comptes, perquè han tingut lloc en la votació en el tràmit de comissió. Els conservadors encara poden recuperar l'articulat en la votació definitiva al ple a través de vots particulars. Ara bé, malgrat la insistència del Govern que hi haurà pressupostos, s'evidencia la distància que encara existeix al bloc de la dreta. La negociació, que entra a la part final abans de l'aprovació definitiva dels comptes la setmana que ve, es recrua.

La diputada del PP Ana Isabel Curto ha assegurat que encara hi ha "temps per a possibles acords", encara que no ha fet valoracions sobre l'esmena, sinó que s'ha limitat a assenyalar que el PP s'abstindrà. En canvi, el PP sí que donarà suport a una altra esmena de Vox al bloc d'Educació, en aquest cas per destinar 200.000 euros a reforçar els inspectors educatius per evitar "intromissions ideològiques" a l'ensenyament. Per la seva banda, Vox ha tornat a anunciar la seva abstenció en totes les esmenes del PP en el bloc educatiu. La diputada d'extrema dreta Manuela Cañadas ha defensat "el dret fonamental d'estudiar en llengua materna, ja sigui espanyol o balear", i ha criticat el rebuig a la seva proposta, perquè "és una partida milionària per contractar més professors i donar un ensenyament més personalitzat als alumnes, sense massificació a les aules".

El portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, ha emmarcat en la normalitat parlamentària la situació, encara que fonts dels populars admeten que és un fet insòlit que es tombi prop de la meitat del projecte de pressupostos del Govern en comissió parlamentària. Sagreras ha insistit en què continuaran negociant de cara al ple previst per la setmana que ve, i ha reiterat que els comptes autonòmics s'acabaran aprovant.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, ha instat el PP a "no cedir al xantatge de Vox amb la segregació lingüística". "El Govern ni hi és ni se l'espera", ha dit: "[el conseller] Antoni Costa no sabem on és, encara que sí que sabem on hauria de ser, a casa seva, havent dimitit". Des de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia ha considerat que l'accidentada tramitació dels pressupostos evidencia una "enorme debilitat" del Govern. "Hem passat l'equador de la tramitació dels comptes i ningú del PP o del Govern s'ha posat en contacte amb MÉS per negociar cap esmena", ha asseverat.

stats