Parlament
Política Parlament 12/01/2024

El PP vol rebaixar les exigències als promotors per evitar el fracàs del decret d'habitatge

Els populars han presentat 23 esmenes, on també plantegen vincular els preus màxims de venda i lloguer a les pujades de l'IPC

4 min
Un treballador de la construcció. / ARA BALEARS

PalmaEls promotors que facin habitatges de preu limitat en un edifici fora d'ordenació per caducitat de la seva llicència, o fins i tot per trobar-se en estat ruïnós i incomplint tots els paràmetres urbanístics ja no hauran de fer cap compensació a l'administració per poder dur a terme les obres, tal com estableix la normativa vigent. Així serà si prospera una de les 23 esmenes que el grup parlamentari popular ha registrat al Parlament per modificar el decret d'habitatge que va aprovar el Govern de Marga Prohens i que de moment no ha aconseguit que es posi en marxa cap operació important per part dels sectors de la promoció i la construcció en favor de l'habitatge de preu limitat.

Fa setmanes que els promotors adverteixen que cal simplificar alguns aspectes del decret si es vol animar el sector a fer pisos a preu limitat. En aquest sentit, fins i tot han dit públicament que "caldrà esperar a la tramitació parlamentària" per realment esbrinar si les empreses comencen a treure profit d'una normativa que pretén crear pisos barats per mitigar l'emergència habitacional. Casualitat o no, poc temps després d'aquesta advertència per part dels promotors, arriben unes esmenes que simplifiquen i matisen la norma, en alguns casos afectant fins i tot altres lleis com la d'urbanisme (LUIB).

En el cas dels edificis amb llicència caducada i que ja no poden aconseguir-ne una de nova, els coneguts popularment com a 'bucs' que hi ha a diferents pobles i ciutats, fins ara la norma vigent aprovada pel Pacte establia una sèrie de cessions obligatòries a l'administració principalment en matèria d'edificabilitat, que també es podia convertir en una compensació econòmica. Ara, tot plegat quedarà derogat si s'aproven les esmenes del Partit Popular, i serà més fàcil que un promotor compri un solar amb un 'buc' que no compleix normativa i el pugui convertir en pisos de preu limitat. Podrà, a més, aprofitar-se de la normativa urbanística que existia en el moment de la primera llicència. Això sí, no podrà fer-hi més plantes.

En el mateix sentit, també es retoquen els paràmetres de les cessions de terreny que han de fer els promotors perquè es puguin dur a terme equipaments públics. Segons fonts properes al Grup Parlamentari Popular es tracta de "facilitar que el decret-llei realment sigui efectiu", perquè, tot i l'entusiasme de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat de Marta Vidal, de moment l'impacte és pràcticament nul, en part també per l'expectativa generada a partir de la tramitació parlamentària per esmenar-lo.

Els preus dels habitatges, vinculats a l'IPC

El PP també ha introduït una esmena al decret que vincula a les pujades de l'IPC –índex de preus de consum– els preus màxims de venda i lloguer dels habitatges protegits i els habitatges de preu limitat. "La referència de l'actualització de preus respecte de la darrera aprovació serà l'evolució de l'índex de preus de consum o dels costos efectius de la construcció, la que sigui superior", apunta l'esmena dels conservadors, que modifica el decret d'habitatge. La norma estableix que aquests increments s'han de fer a partir d'un informe tècnic que determini l'increment de preus sobre la base de les despeses de construcció. En afegir l'IPC a l'equació i remarcar que es prendrà com a referència el cost més elevat, la nova norma, si s'aprova, permetrà l'increment de preus tant dels habitatges de preu limitat (la nova figura creada pel PP) com també els dels habitatges protegits.

Menys compensació a la titularitat pública

La llei de sòl de l'Estat estableix que quan es facin construccions s'ha de compensar l'administració entregant un percentatge de sòl lliure de càrregues d'urbanització, que no podrà ser superior al 15% ni inferior al 5%, encara que deixa un marge perquè les administracions territorials modifiquin aquestes xifres i, fins i tot, substitueixin l'entrega de sòl per altres fórmules de compensació. En el cas de la llei autonòmica, es permet fer una cessió monetària quan les cessions de terreny siguin impracticables, que haurà de ser d'un "valor equivalent" a aquest percentatge. El PP ha introduït una esmena que estableix la reducció d'aquesta compensació econòmica en el cas de construcció d'habitatges de preu limitat. Consideren que "atesa la limitació del preu màxim al qual està sotmès la repercussió de sòl d'aquests nous immobles envers la repercussió de sòl del mercat lliure", es permetrà "reduir el percentatge estipulat". Per tant, si s'aprova aquesta esmena, tant en els casos de construcció d'habitatge de preu limitat com d'habitatge de preu protegit, s'estableix una compensació en metàl·lic "com a màxim del 0,5% del preu màxim de venda de l'habitatge establert", i d'un "màxim del 5%" quan la cessió sigui de sòl.

400 euros per a metges i docents desplaçats

Els conservadors han introduït una altra esmena al decret per posar a disposició temporal del personal sanitari i docent de l'ensenyament públic no universitari que treballi a Eivissa i Formentera (zones de molt difícil cobertura) "unitats d'allotjament en establiments d'allotjament turístic" per facilitar la cobertura de llocs de treball. En paral·lel, estableixen una indemnització de fins a 400 euros mensuals als treballadors que abonin el preu d'aquesta estada.

Sense els suports assegurats

El PP planteja una modificació substancial del seu propi decret, a través de la presentació de les 23 esmenes. Tot i això, no hi té el suport assegurat, sinó que haurà de negociar amb Vox. La formació d'extrema dreta va advertir dimecres que no està d'acord amb el text definitiu de la llei i, per aquest motiu, ha presentat les seves pròpies esmenes. Si els conservadors aconsegueixen introduir aquests canvis en la llei, el decret quedarà derogat per donar preferència a la nova norma.

stats