Parlament
Política Parlament 16/09/2024

El PP votarà a favor de derogar la Llei de memòria malgrat la ruptura amb Vox

Els populars defensen que la normativa ja està inclosa a la llei estatal

A.M.
2 min
La candidata a la investidura, Marga Prohens, durant el discurs

PalmaEl PP mantindrà la seva posició favorable a derogar la Llei de memòria democràtica. Ho farà malgrat que ja no hi està obligat pel pacte d'investidura signat amb Vox, que es va trencar el passat mes de juliol. La portaveu adjunta del grup parlamentari, Marga Durán, ha defensat que no presentaran cap esmena a la proposta impulsada per l'extrema dreta per eliminar la llei, en contra del criteri de les entitats memorialistes de les Illes. Ha argumentat que la llei homòloga de l'Estat ja dona empara a aquestes demandes, i la resta queden recollides a la Llei de fosses. "Per això, hem considerat que no era necessari presentar esmenes", ha exposat.

La derogació està en tramitació parlamentària. La majoria del PP i Vox varen donar-li el sus en el ple del passat 18 de juny, moments després que el president del Parlament, Gabriel Le Senne, esqueixàs una fotografia de les Roges del Molinar. La Llei de memòria es va aprovar el 2018 per acompanyar la Llei de fosses de 2016 amb l'objectiu de divulgar la història de la Guerra Civil. Encara que la Llei de memòria estatal continuarà vigent, les entitats memorialistes consideren que és insuficient, ja que la seva utilitat era complementar la normativa autonòmica, no substituir-la.

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha considerat que la decisió demostra que "el pacte entre el PP i Vox continua vigent". El socialista ha dit que "és Vox des de Madrid" que marca les principals polítiques de les Illes, ja que tant Vox com el PP diuen que s'ha trencat el pacte, "però els fets els desmenteixen". Al seu entendre, les Illes són l'única comunitat on es manté el pacte, "i ho veurem més endavant i hi ha sostre de despesa i pressupostos".

stats