Vox aconsegueix que els menors tornin a anar als toros a les Balears després de 32 anys
El PP dona suport a la iniciativa en compliment de l'acord d'investidura de Marga Prohens
PalmaEl PP i Vox han tirat endavant aquest dimarts al Parlament balear una modificació de la llei que regula les corregudes de toros que consta just de la modificació d'un article per aixecar la prohibició que els menors puguin veure, en directe, com maten l'animal com a part de l'espectacle. Amb la votació d'aquest ple, la iniciativa inicia la seva tramitació parlamentària i, una vegada entri en vigor, acabarà amb un consens establert des de 1992 per protegir la sensibilitat dels menors davant aquestes pràctiques.
La Llei 1/1992 de protecció dels animals que viuen en l'entorn humà prohibia l'entrada a les corregudes als menors de setze anys. Una norma que es va aprovar, tal com ha recordat la diputada socialista Sílvia Cano, amb el consens de tots els grups. El 2017, aquesta prohibició es va ampliar dels 16 als 18 anys, i ara el PP i Vox la suprimeixen, en compliment del seu acord de governabilitat, i a instàncies de l'extrema dreta.
La promotora de la iniciativa per part de Vox, María José Verdú, ha defensat el canvi de rumb "igual que després de vuit anys de governs d'esquerres la ciutadania ha volgut un govern del PP amb suport de Vox". En aquest sentit, ha defensat que la gent pugui anar a veure toros "acompanyada dels seus fills", i ha insistit que la proposta "té el suport de la ciutadania". En el mateix sentit, la diputada del PP Cristina Gil ha defensat el vot a favor de la iniciativa, malgrat que ha admès que ella mai no ha anat a veure els toros. La parlamentària ha assegurat que, sense les corregudes, el toro de lídia s'hauria extingit. "El menor ha de ser escoltat si té suficient judici, és un subjecte actiu i participatiu", ha assegurat, i ha remarcat que la prohibició d'assistència dels menors als toros "és una manca de proporcionalitat": "No és proporcional amb la laxitud i permissivitat de l'Administració de tractaments hormonals i l'assignació de gènere", ha dit en referència a la Llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans i la garantia dels drets de les persones LGTBI que es va aprovar el 2023 al Congrés.
El sofriment d'un animal
Per la seva banda, Cano ha censurat que es permeti "dur-se'n nins de sis anys a veure com sofreix un animal, com sagna". "Aquest és el seu concepte de llibertat", ha etzibat al PP i Vox: "És una esmena a la totalitat del consens que hi havia hagut en aquesta comunitat des del 1992". Des de MÉS per Mallorca, Marta Carrió ha carregat contra el que considera "una banalització del maltractament i la tortura cap als animals": "És violència, no és cultura". Mentre que des d'Unides Podem, Cristina Gómez ha advertit que, segons les Nacions Unides, "l'exposició a la violència durant la infància pot contribuir a la normalització i fomentar actituds d'acceptació de l'agressió cap a animals i també cap a persones": "És violència, encara que abans fos una tradició, també llançaven les cabres de dalt d'un campanar".