Parlament
Política Parlament 07/08/2024

Le Senne espera que el PP i Vox "puguin entendre's" i refer una aliança

Els populars mantenen la incògnita sobre si donaran suport a la remoció del president

3 min
Mauricio Rovira i Gabriel Le Senne presidint la diputació permanent aquest matí

PalmaEl Parlament debatrà el pròxim 3 de setembre la remoció del seu president, Gabriel Le Senne. El PP i Vox han donat suport a la convocatòria d'un ple extraordinari per fer-ho, com demanava l'esquerra: si no ho haguessin fet, el debat s'hauria produït una setmana després. Amb tot, el PP ha evitat una vegada més aclarir si donarà suport a la remoció a Vox, una decisió que, com va explicar l'ARA Balears, pot dependre de si tots dos grups parlamentaris recondueixen les relacions després de la ruptura de l'acord de governabilitat. En declaracions als mitjans, Le Senne ha admès que "el PP està en minoria i és lògic i normal que cerqui suports": "Esper que les parts es puguin entendre i ser raonables".

Encara que la iniciativa per apartar Le Senne del càrrec va sorgir de la seva actitud en el ple, quan va esqueixar una fotografia d'Aurora Picornell, la Junta de portaveus que va abordar el tema per primera vegada es va produir el 17 de juliol, en plena polèmica perquè Vox va anunciar la ruptura de tots els seus pactes autonòmics amb el PP. Malgrat que la presidenta, Marga Prohens, va sortir a demanar la dimissió de Le Senne a conseqüència d'aquest trencament, dies després el PP va refredar la seva posició.

Tot i això, el portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, ha negat que aquest sigui el motiu de la seva ambigüitat sobre la remoció de Le Senne. "Tenim la mateixa actitud que teníem abans que el senyor [Santiago] Abascal trencàs el pacte", ha assegurat. "Vox ha romput l'acord, ho tenim assumit", ha exposat, tot i insistir que estan "en espera d'una reflexió del grup parlamentari de Vox" pel que fa a això: "El PP governava en minoria, continuarà governant-hi". Tot i això, el popular ha carregat contra l'actitud de Le Senne en esqueixar la fotografia: "Li vàrem exigir, president, que demanàs disculpes, cosa que vostè va fer, encara que amb una sèrie de justificacions, que baldament fossin vera, no justifiquen la seva actitud".

Per la seva banda, la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, ha resumit en una frase la posició del seu grup: "Defensarem la figura del nostre president del Parlament, fins ara el més imparcial de la història del Parlament de les Illes Balears".

"El PP especula quin preu posarà a la dimissió de Le Senne"

El PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem varen ser els grups promotors de la moció per apartar Le Senne del càrrec per la seva actuació en el ple del passat 18 de juny. Com que la Mesa del Parlament posterior no va tramitar-la, els grups varen sol·licitar la reunió de la Diputació Permanent, i la Junta de portaveus per convocar-la no es va fer fins al 17 de juliol. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha reclamat que el ple extraordinari es convoqui abans. "Estam debatent el succeït fa molt de temps al ple, s'havia d'haver convocat dins del període de sessions", ha criticat. "Fa un any que en lloc de debatre l'estat de les coses sembla que debatem l'estat del pacte PP-Vox, i això és inacceptable", ha remarcat, i ha demanat a Prohens que "tingui paraula" i voti a favor de la remoció de Le Senne.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, també ha carregat contra el PP per no aclarir si votarà o no la destitució de Le Senne, a qui ha acusat d'"impedir el debat sobre la seva remoció": "Han passat 49 dies". En el mateix sentit, l'ecosobiranista ha remarcat que el Parlament balear "no pot ser dirigit des del carrer del Bambú", on hi ha la seu estatal de Vox, en referència a l'obediència absoluta que Le Senne rendeix a Abascal. El diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha acusat Le Senne i el PP de "perpetrar un petit cop d'estat temporal" en dilatar els temps parlamentaris per convocar el ple. Ha carregat contra els populars per "convertir en un debat mercantil" la crítica a l'actitud de Le Senne amb la fotografia de les Roges del Molinar: "Especula sobre quin preu posarà a la dimissió de Le Senne".

stats