Parlament
Política Parlament 05/02/2024

Prohens adverteix Vox que respectarà el pacte d'investidura, però ha de recuperar els "vuit diputats"

Els crítics de Vox no renuncien a rellevar Le Senne: "Un de nosaltres es presentarà a presidir el Parlament"

3 min
Marga Prohens en una imatge d'arxiu.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ha pronunciat aquest dilluns dematí sobre la crisi oberta del seu soci al Parlament, a qui necessita perquè l'acció legislativa de l'Executiu no quedi bloquejada. En una atenció als mitjans recollida per Europa Press, ha instat Vox a "accelerar la reconciliació", i ha remarcat que "no hi ha solució que no passi perquè es tornin a reconstruir aquests vuit diputats i Vox compleixi la seva part de l'acord". En aquest sentit, ha defensat que mantindrà el seu compromís envers el partit de Santiago Abascal i, per tant, ha descartat la possibilitat de presentar un candidat alternatiu a la presidència del Parlament.

"Tenc un pacte signat amb vuit diputats de Vox", ha insistit Prohens, que ha posat damunt la taula que el PP ja té els pressupostos de 2024 aprovats. "Passi el que passi, el Govern està en ple funcionament", ha conclòs. Els populars han adoptat un paper d'àrbitre en el marc d'aquesta crisi i mantenen contactes tant amb els díscols com a la direcció estatal de Vox. Com informa Europa Press, aquest dilluns dematí el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, s'ha reunit amb l'encara president del Parlament, Gabriel Le Senne.

Els rebels mantenen la seva posició

Malgrat la treva que els cinc diputats crítics de Vox varen signar divendres amb la direcció estatal del partit, en un intent de trobar el consens, els díscols es mantenen en la seva posició. El diputat Agustín Buades ha assegurat que, tot i això, no renuncien a substituir Le Senne a la presidència del Parlament. "Un dels cinc es presentarà com a futur president", ha dit a IB3, tal com recull Efe. Fonts del grup parlamentari expliquen que tenen la mà estesa a la direcció estatal del partit i estan a l'espera de rebre una proposta per reconduir la crisi.

Els cinc díscols de Vox varen expulsar Le Senne del grup parlamentari amb l'objectiu que perdés també el càrrec de president del Parlament, juntament amb la líder provincial del partit, Patricia de las Heras, a qui no reconeixen l'autoritat orgànica. Ambdós diputats han defensat el càrrec i han presentat al·legacions a la seva expulsió. En el mateix sentit, Le Senne va demanar dos informes als lletrats per ajornar el seu cessament i conèixer qui podria proposar candidat alternatiu a la presidència en cas que no el pogués evitar. Malgrat que en un primer moment també va advertir que duria una reforma del reglament (proposada per MÉS) per expulsar els rebels del grup parlamentari, divendres va fer marxa enrere en aquests plans en un intent d'acostar posicions: la direcció estatal de Vox vol reconduir la situació.

"Mai no hem volgut partir de Vox: hem estat conscients de totes les variables que hi havia", ha dit Buades, que ha insistit que l'expulsió dels dos diputats del grup "ha estat una decisió molt dolorosa, meditada i conscient". El diputat ha defensat que la decisió –que varen signar ell mateix, Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Manuela Cañadas i María José Verdú– compleix el reglament de la Cambra i ha insistit en la "pèrdua de confiança" en els dos expulsats. "Es vol fer creure que hi ha un rebombori molt gran. Simplement hi ha un grup que ha fet fora dos diputats", ha sentenciat: "És una agonia, però, tard o d'hora, els lletrats ho diran molt clar, el president ha de cessar, perquè ho diu el reglament, i s'ha d'escollir un altre president". En paral·lel, Buades ha estès la mà al PP: "Garantirem el compliment dels 110 punts que va signar la nostra portaveu, Idoia Ribas, el juliol, i tenim la mà estesa a Vox Espanya per arreglar aquest problema", ha remarcat.

El PSIB acusa el PP d'haver instigat el moviment dels crítics

El portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, ha carregat contra Prohens i li ha exigit que "no s'amagui davant els problemes a les institucions" i es posicioni clarament contra el transfuguisme. També ha acusat els populars d'haver tingut coneixement i validat el moviment dels crítics per fer fora Le Senne i De las Heras. Una afirmació que ha generat les queixes de la portaveu adjunta del PP, Marga Durán, que ha acusat el socialista de "mentir" en assenyalar-los com a instigadors: "L'única cosa que sabíem és que hi havia problemes interns". Des de MÉS per Mallorca, el portaveu Lluís Apesteguia (que ha registrat preguntes en aquest sentit al Parlament) ha reclamat a Prohens que aclareixi la seva opinió sobre la possibilitat que un trànsfuga presideixi la cambra autonòmica.

stats