Parlament

Prohens diu que si els hotelers veuen "marge per apujar preus", també es pot incrementar l'ecotaxa

La presidenta demana a Negueruela que "doni explicacions dels seus whatsapps" per la trama Koldo

Marga Prohens aquest matí al ple del Parlament
15/10/2024
2 min

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha advertit aquest dimarts al Parlament que, si el sector hoteler plantejava recentment que hi havia "marge per apujar els preus", també n'hi ha per apujar l'ecotaxa durant els mesos d'estiu. Així ha respost la cap de l'Executiu a les crítiques que ha fet la patronal hotelera a les mesures que va anunciar per frenar la congestió turística durant el debat de política general.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, li ha reclamat que concreti fins a on arribarà l'increment de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), però Prohens ha insistit que correspon a la Mesa de sostenibilitat plantejar les diferents propostes. Amb tot, ha remarcat que la modificació inclourà una deducció fiscal perquè els residents de les Illes no hagin de fer-se càrrec de l'impost. En el mateix sentit, ha insistit en el fet que l'impost "és finalista", i ha acusat l'esquerra d'emprar la recaptació de l'ITS per mesures que no tenien a veure amb el turisme i la protecció del medi ambient. "Assumeix projectes heretats", li ha retret, al seu torn, el líder del PSIB, Iago Negueruela. "L'única diferència de l'ITS seu i nostre és que vostè ha tocat l'habitatge" d'entre les finalitats de l'impost, ha remarcat. Per la seva banda, la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha insistit que l'ITS no es va dissenyar per regular els fluxos turístics.

Prohens al PSIB: "Els seus whatsapps han costat més de cinc milions d'euros"

L'ITS és un dels temes que han marcat el ple d'aquest dimarts, en què també es debat l'esmena a la totalitat de l'esquerra a la derogació de la Llei de memòria democràtica. A més, Prohens ha posat damunt la taula el cas Koldo, després que un informe de la Guàrdia Civil apuntàs que l'exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos va contactar directament amb l'expresidenta Francina Armengol. A més, segons els informes policials, el Govern va signar diversos contractes amb empreses vinculades amb la trama, i no només el ja conegut contracte per unes mascaretes defectuoses, que ja s'ha declarat nul.

En sessió parlamentària, Prohens ha dit a Negueruela que "sense 'estima', els toca informar de tot", parafrasejant un dels whatsapps que Koldo va enviar a Armengol i han sortit a la llum. "Les seves cridades i els seus whatsapps amb Koldo García han costat a les Balears, de moment, més de cinc milions d'euros", ha dit la presidenta. "En nom de tots els ciutadans de les Balears, li deman explicacions per les seves cridades i whatsapps amb Koldo García", ha etzibat. Negueruela ha qualificat aquestes paraules "d'una infàmia i una difamació", insistint que no hi havia cap missatge entre ell i Koldo.

stats