Prohens manté la incògnita sobre la destitució de Le Senne fins al darrer moment
El Parlament debat la remoció del president del Parlament per haver esqueixat una fotografia de les Roges del Molinar
PalmaLa presidenta Marga Prohens mantindrà la incògnita sobre la possible destitució de Gabriel Le Senne al capdavant del Parlament fins al darrer minut. L'hermetisme és tal que ni tan sols n'informaran els diputats del grup parlamentari del PP fins poc abans de l'inici del ple en què es votarà la remoció del president, apunten fonts del seu equip. La decisió la va comunicar al seu pinyol aquest mateix dilluns horabaixa, però la cap de l'Executiu ha optat per no fer-la pública fins al mateix moment de la votació, per donar-hi el posicionament i l'argumentació al mateix moment. "Li agrada marcar els temps", apunten les mateixes fonts. Fa mesos que Prohens evita respondre aquesta pregunta, malgrat que tots els focus estan posats en el posicionament del PP sobre Le Senne, clau perquè el dirigent de Vox es mantingui al càrrec o faci les maletes.
La destitució de Le Senne es debat a instàncies de l'esquerra, després que el president esqueixàs una fotografia d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar en ple debat parlamentari –sobre la derogació de la Llei de memòria–, el passat 18 de juny. El dirigent ultraconservador va demanar disculpes per la seva reacció irada, però va argumentar que els membres de la Mesa del PSIB el varen provocar en negar-se a retirar les fotografies dels seus seients a la Mesa, un òrgan que, va defensar, ha de ser neutral. Com va explicar l'ARA Balears, el PP havia pressionat el mateix Le Senne perquè retiràs les imatges i, de fet, Prohens va evitar en el seu moment demanar la dimissió del president, i va acusar l'oposició de generar un clima crispat a l'hemicicle. Amb tot, el PP no va aclarir què votaria en el debat de remoció.
A aquesta polèmica s'hi va afegir un gir de guió inesperat tant per al PP com per al grup parlamentari de Vox a les Balears: el líder estatal de l'extrema dreta, Santiago Abascal, va decretar la ruptura total de tots els acords autonòmics, fins i tot el de les Balears. No obstant això, el PP tenia l'esperança de recosir el pacte parlamentari a les Illes, encara que de manera tàcita –amb un suport o una abstenció sistemàtica de Vox a les iniciatives dels populars que els garantís l'estabilitat–, i la continuïtat de Le Senne al càrrec es va convertir en un element de negociació. És així com s'entén el canvi d'actitud de Prohens, que ha passat d'exigir la partida de Le Senne l'endemà de la ruptura amb Vox, a un silenci calculat.
La prioritat del Govern és mantenir l'aliança amb el grup de Vox. En cas que aquesta naufragui, té altres opcions damunt la taula: explorar la geometria variable o bé cercar una majoria parlamentària alternativa amb els tres diputats díscols de Vox (Sergio Rodríguez, Idoia Ribas i Agustín Buades) i els parlamentaris no adscrits Francesc Cardona i Llorenç Córdoba. El passat divendres es va produir un moviment en aquest sentit: Buades va decidir abandonar el grup parlamentari de Vox i passar al grup de no adscrits. "El moviment ha sortit bé per al PP, perquè l'ajuda a pressionar Vox a Madrid per negociar, però no ha estat una sortida acordada amb els populars sinó personal de Buades", apunten fonts coneixedores. De fet, Buades va assegurar que, tot i que considera que Le Senne no hauria d'ocupar la presidència del Parlament una vegada trencat l'acord de governabilitat, votarà en contra de la seva remoció. El motiu? Que el que la motiva és la ruptura de les víctimes de la repressió franquista, i no el distanciament d'Abascal amb Prohens.
Abascal carrega contra el PP la vigília del ple
Tant fonts de Vox consultades com l'oposició del PSIB i MÉS per Mallorca donen per fet que el PP permetrà –via abstenció o vot en contra de la remoció– la continuïtat de Le Senne. "A quin preu?", es demanen fonts properes al grup d'extrema dreta. En paral·lel, el president de Vox, Santiago Abascal, va insistir aquest dilluns a criticar el PP, que va titllar com una "gran estafa", i va advertir que Vox farà oposició als governs autonòmics populars si Alberto Núñez Feijóo arriba a un acord amb el PSOE per reformar la Llei d'estrangeria, tal com informa Europa Press.
L'article 39 del reglament del Parlament estableix que el president i la resta de membres de la Mesa podran ser destituïts per remoció quan hagin comès una "negligència notòria i greu". Més enllà d'això, només es pot apartar el president quan deixa de formar part del seu grup parlamentari, perd la seva condició de diputat o renuncia expressament al càrrec. Per tant, aquesta pot ser l'única oportunitat del PP per apartar de Vox la presidència de la Cambra.