Parlament

Prohens apujarà l'ecotaxa a l'estiu i prohibirà noves places de lloguer turístic en plurifamiliars

La presidenta també ha anunciat un increment del cànon de l'aigua per als grans consumidors

Marga Prohens aquest matí al Parlament
02/10/2024
2 min

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat que apujarà l'ecotaxa en els mesos de juny, juliol i agost per limitar l'arribada de turistes a l'estiu i la davallarà al desembre, gener i febrer. Una mesura que, al seu entendre, ha de contribuir a la desestacionalització. En paral·lel, ha assegurat que prohibirà la concessió de noves llicències de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars.

Prohens ha defensat aquestes iniciatives en la segona jornada del debat de política general, que es concretaran en un decret llei de mesures urgents per fer front a la congestió turística que s'aprovarà el pròxim mes de febrer. En referència a l'ecotaxa, la cap de l'Executiu també ha assegurat que s'implementarà una nova deducció del tram autonòmic de l'IRPF perquè els residents puguin recuperar la despesa de l'ecotaxa quan emprin els allotjaments turístics a les Illes. "En cap cas és una mesura recaptatòria", ha defensat la presidenta, que ha insistit que l'impost serà finalista, per atendre despeses d'inversions en aigua, el sector agrari, i el manteniment de boscos i d'espais naturals.

Sobre el manteniment del nombre actual de places de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars (una activitat que a Palma està prohibida), Prohens ha insistit que no hi ha marge perquè aquesta oferta creixi. Amb tot, s'ha compromès a mantenir la continuïtat de les places reglades existents, que ha defensat com una eina perquè els propietaris de les Illes disposin d'un ingrés extra. "Genera riquesa i contribueix a l'economia de moltes famílies", ha sentenciat. En paral·lel, també ha anunciat un augment del cànon de l'aigua per als grans consumidors, i una reducció del cànon per als consumidors domèstics, amb l'objectiu d'incentivar l'estalvi d'aigua.

La presidenta ha concretat d'aquesta manera en què consistirà el decret anunciat aquest dimarts, durant la primera jornada del debat. "El malestar dels residents per les externalitats del turisme és cada vegada més unànime i transversal", va dir des del Parlament, i va assenyalar que el Govern no pot ignorar les manifestacions contra la saturació d'aquest estiu. "No ens podem posar de perfil", va dir. Malgrat que, com va publicar l'ARA Balears, la Mesa de sostenibilitat no preveu finalitzar les seves conclusions fins a finals de 2025 com a prest, Prohens ha promès mesures abans de la pròxima temporada turística.

stats