Consolat
Política Parlament 09/09/2024

El PSIB i MÉS adverteixen Prohens que no pot negociar a banda i banda

L'esquerra insta la presidenta a definir qui són els seus aliats al Parlament

3 min
El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia

PalmaEl PSIB i MÉS per Mallorca han advertit aquest dilluns la presidenta, Marga Prohens, que no pot pretendre negociar diverses iniciatives amb l'esquerra i d'altres amb l'extrema dreta, i l'han instat a definir els seus aliats. Després de reunir-se amb la cap de l'Executiu, en el marc de l'inici del nou curs polític, el portaveu socialista, Iago Negueruela, ha dit que "Prohens no pot jugar a fer un mix, no hi som per donar suport als temes on no tingui el de Vox". "No es pot intentar pactar amb MÉS per Mallorca i Vox a la vegada, el Govern ha de decidir amb qui vol establir diàlegs", ha afegit el portaveu ecosobiranista Lluís Apesteguia.

Negueruela ha reclamat a Prohens que "recuperi consensos" ara que l'acord de governabilitat amb Vox està trencat, en referència a la derogació de la Llei de memòria democràtica, la "segregació lingüística" a les aules i el bilingüisme al Parlament. El portaveu socialista ha instat la popular a explicar "com es mantindrà la governabilitat de les Illes": "Ha d'escollir si fer equilibris amb Vox i trànsfugues o si vol parlar de veritat amb el PSIB".

"MÉS no donarà suport a uns pressupostos dedicats a la segregació lingüística dels nostres infants", ha apuntat Apesteguia. En aquest sentit, ha assegurat que no hi haurà predisposició del seu partit a negociar amb el PP "mentre es mantingui el pacte amb Vox", no només pel que fa a la presidència de Gabriel Le Senne, sinó també els governs de coalició al Consell de Mallorca i diferents ajuntaments. Amb tot, no ha tancat la porta del tot a aprovar iniciatives del Govern que vagin "en benefici de la ciutadania".

En el mateix sentit, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha assegurat que Prohens "és la principal interessada a prescindir de Vox". Per tant, ha ofert "generositat" al Govern "si és per evitar els peatges de Vox", en "coherència amb l'aplicació del cordó sanitari" a l'extrema dreta.

Finançament autonòmic

Per la seva banda, Negueruela ha considerat que Prohens ha de parlar de finançament autonòmic amb el president espanyol, Pedro Sánchez, de manera bilateral. En aquest sentit, l'ha instat a "no tenir por de defensar bilateralment les necessitats de les Balears".

Apesteguia ha demanat a Prohens, en aquesta línia, que sigui "més presidenta i menys militant" del PP per defensar els interessos de les Illes, ja que considera que el pacte entre ERC i el PSOE a l'Estat permet obrir el meló de la reforma del sistema també en aquest territori. MÉS per Mallorca defensa la plena sobirania fiscal, amb un model similar al dels bascos i navarresos, o el que reclamen els catalans. Amb tot, ha estès la mà al PP a entendre's entorn de recuperar el principi d'ordinalitat.

En paral·lel, Apesteguia ha considerat que la Mesa de la sostenibilitat impulsada per Prohens no pot "impedir prendre mesures" contra la saturació: "Em costa pensar que la presidenta cregui que pot no fer res amb vista a la propera temporada turística".

El pacte per la sostenibilitat, a examen

La diputada d'Unides Podem, Cristina Córdoba, ha reclamat a Prohens disposició per acceptar més esmenes del partit lila als pressupostos. També s'ha mostrat oberta a negociar la Llei de conciliació. Amb tot, ha advertit que el PP és "molt bo amb els titulars, però l'important és el contingut". Per tant, ha demanat que tingui un "impacte fort en el benestar de la ciutadania". Amb tot, la seva reunió s'ha centrat en l'habitatge. "En la Mesa de la sostenibilitat hi ha dotze grups de treball, i cap és sobre habitatge", ha lamentat.

Castells també s'ha referit a aquesta qüestió durant la reunió amb Prohens. "No es pot estar venent fum amb un pacte social per la sostenibilitat econòmica i mediambiental i després prendre mesures que van en contra de la sostenibilitat", ha exposat, en referència a l'amnistia a edificis en sòl rústic, que no només inclou habitatges sinó també establiments comercials, a través de la Llei de simplificació. "Exigim parlar clar, no vendre fum i explicar les coses clares a la ciutadania", ha dit.

stats