La reforma fiscal del PP contraposa els models de l'esquerra i la dreta
Els grups que donen suport al Govern han tombat la proposició de llei presentada pel principal partit de l'oposició
PalmaArribava el dia anhelat pel PP amb el debat i la votació de la seva reforma fiscal, amb una baixada generalitzada dels impostos, però no hi ha hagut sorpreses. Tots els partits, des del centredreta fins a l'extrema dreta s'hi han mostrat a favor, però la majoria parlamentària de l'esquerra ha tombat la proposició de llei (PL), que es va eliminar de l'ordre del dia de l'anterior ple extraordinari, i que la diputació permanent reunida aquest dimarts ha donat llum verda a incloure.
Era la proposta estrella del principal partit de l'oposició, però només ha comptat amb la presència de la presidenta del partit, Marga Prohens, i el president del PP de Mallorca, Llorenç Galmés, a banda dels respectius diputats, perquè la secretària general del PP balear, Sandra Fernández, el senador José Vicente Marí i la secretària general del PP de Mallorca, Raquel Sánchez, eren al Comitè Executiu que se celebrava aquest dimarts a Madrid. El debat ha estat marcat per la contraposició constant dels models fiscals de la dreta i l'esquerra, de dos models "que no poden ser més diferents", en paraules de la diputada d'Unides Podem, Antònia Martín.
El PP ha propugnat la rebaixa generalitzada de la pressió fiscal, amb l'impost de patrimoni i successions com a grans banderes, mentre que l'esquerra s'ha mantingut en l'aposta per la recaptació tributària. "L'augment dels ingressos tributaris és el que genera major creixement econòmic, i construeix les bases per garantir a mitjà termini els serveis públics, abaixar impostos no genera creixement", ha incidit la diputada socialista Maria Antònia Truyols.
El defensor de la iniciativa, el portaveu parlamentari popular Antoni Costa, ha posat el focus que la reforma fiscal permetria rebaixar els impostos per un valor de 200 milions d'euros, "transformant el sistema tributari en un sistema més progressiu". L'esquerra ha retret el fet que en la legislatura de José Ramón Bauzá el PP augmentàs la pressió fiscal, i Costa -que era director general de Pressupostos- s'ha escudat que "quan es deixa l'Administració pública en fallida és impossible abaixar impostos".
El discurs de Costa ha tingut un alt contingut polític, ja que ha parlat de manera continuada de la gestió de les comunitats presidides pel PP, un argument que els partits que donen suport al Govern també han utilitzat per atacar, amb l'acomiadament de sanitaris a Andalusia o les beques per a escoles privades de Madrid com a exemples.
La dreta, a favor
El diputat de Ciutadans Marc Pérez-Ribas -que ha qualificat de "pagueta" el bo de lloguer jove presentat avui- ha donat suport a les propostes del PP, al·ludint al fet que "som més pobres que fa uns mesos, i volen cobrar els mateixos impostos". El Pi s'ha mostrat en la mateixa línia, exposant que la PL de reforma fiscal "pot mantenir el ritme econòmic, ajudar a fer efectiu el dret a un habitatge digne" i "posar fi a determinades injustícies com l'impost de successions", segons el seu portaveu parlamentari, Josep Melià.
El cas més extrem ha estat el de Vox, a través del líder illenc Jorge Campos, que des del Parlament autonòmic ha reclamat que "s'elimini la despesa supèrflua de l'Estat de les autonomies i reduir la despesa institucional". Aquesta afirmació ha rebut la resposta del diputat de la coalició progressista formenterenca, Antonio Jesús Sanz, qui li ha recordat el cas del vicepresident de Castella i Lleó, de Vox, que no té cap competència de gestió. A banda d'això, Campos també ha reclamat la rebaixa massiva d'impostos o eliminar el de successions, donacions i patrimoni.
Pel seu costat, l'esquerra s'ha posicionat contràriament a la proposta del PP. "És maquillatge polític i partidista", ha subratllat la diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar. En el seu discurs s'ha pogut trobar pràcticament l'única coincidència de l'esquerra amb algun dels partits de dreta, en aquest cas El Pi: l'aposta per un concert econòmic per tenir "sobirania fiscal".
Els partits que donen suport al Pacte s'han mostrat molt reticents a abaixar o eliminar l'impost de successions. "És l'element bàsic de la perpetuació de les diferències socials", ha destacat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. "La majoria de persones riques ho són per qüestions d'herència", s'hi ha sumat Campomar.