Sis claus per entendre la crisi de Vox a les Balears
Els díscols assumeixen el control del grup parlamentari i condicionen la governabilitat de Prohens
PalmaVox ha quedat fet miques a les Balears. Cinc diputats rebels han assumit el control del grup parlamentari i n'han expulsat dues figures clau: el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i la líder provincial del partit, Patricia de las Heras. Tots dos, dirigents de la màxima confiança de la direcció estatal de la formació d'extrema dreta, passaran a ser no adscrits. A partir d'ara, el trencament intern és total, i el grup parlamentari (que en mig any haurà passat de vuit diputats a cinc) funcionarà totalment desvinculat de la cúpula de la formació. Quines són les claus de la desfeta, i com afecta el Govern balear? Ho explicam en sis punts.
Per què el grup de les Illes està enfrontat amb Madrid?
Vox és un partit de funcionament molt vertical. Totes les decisions passen per la cúpula de Madrid, que manté un control ferri dels seus representants arreu de l'Estat. Però a les Balears, Vox va integrar la formació Actúa Baleares –fundada entre d’altres pel diputat al Congrés Jorge Campos i el portaveu adjunt del grup a les Illes, Sergio Rodríguez–, una entitat que va fer de les qüestions relacionades amb la llengua i l'educació el seu principal cavall de batalla. Arran d'aquesta fusió, la sucursal illenca sempre ha tingut un perfil més independent respecte de Madrid. Com va explicar l'ARA Balears, Vox Balears s'entenia millor amb Javier Ortega Smith a la secretaria general. "Comprenia que proveníem d'un altre partit, i se'ns donava més autonomia", explicaven fonts de la formació.
Quan comencen les tensions?
Algunes fonts situen l'inici de les tibantors entre Madrid i Vox Balears en les setmanes posteriors a les eleccions autonòmiques, quan, en plenes negociacions amb el PP per la investidura de Marga Prohens, el partit va decidir enviar Campos a les llistes al Congrés. Una maniobra habitual al partit quan un dirigent territorial no convenç la cúpula estatal. Però Campos s'ha desvinculat de l'actuació de l'actual grup parlamentari balear. En una piulada, ha dit que "comparteix" la posició de la cúpula de Madrid: "No dirigesc el grup parlamentari balear".
Sigui com sigui, la primera esquerda es va obrir el passat 18 d'octubre. Els cinc diputats díscols varen desobeir les directrius de la cúpula de Madrid i varen bloquejar la tramitació del sostre de despesa del Govern. Així, varen apujar el preu dels seus vots com a aliats del PP. La jugada va posar el Govern contra les cordes, però finalment els populars varen cedir en aplicar la lliure elecció de llengua a les aules, que es tradueix en la segregació dels alumnes per motius lingüístics. A partir d'aquell moment, la força negociadora va passar de ser compartida amb Madrid exclusivament a mans del grup parlamentari, capitanejat per Idoia Ribas i Sergio Rodríguez. Només tres diputats es mantenen fidels a la cúpula estatal de Vox: Xisco Cardona, que va marxar del grup molest perquè Madrid no va prendre mesures disciplinàries, Le Senne i De las Heras. Cap dels tres continua ja al grup.
El trencament, es veia venir?
Les darreres setmanes hi ha hagut dos moments en què s'ha fet evident la distància entre els líders del grup de Vox a les Balears i la formació estatal. El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va evitar reunir-se amb el grup parlamentari durant la seva visita a Palma el 16 d'octubre. En canvi, va visitar el Parlament de la mà de Le Senne i va mantenir una reunió formal amb De las Heras i representants del partit al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, entre ells Pedro Bestard i Fulgencio Coll, una figura de confiança d'Abascal. En paral·lel, els diputats rebels de les Illes varen plantar el cap de setmana passat l'acte de reelecció d'Abascal a Madrid. L'escalada de tensió ha culminat aquest mateix dilluns amb el moviment del grup de Vox al Parlament. Segons informa Europa Press, en paral·lel Ribas ha remès una carta a la direcció estatal sol·licitant la destitució immediata de De Las Heras com a presidenta del Comitè Executiu Provincial, a la qual cosa l'executiva s'ha negat. En expulsar les dues principals autoritats del partit a les Illes, Ribas ha obligat a reaccionar la cúpula del partit, que ha anunciat que expulsarà de la formació els diputats díscols.
El grup parlamentari de Vox està "segrestat"?
El president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha denunciat que, amb el moviment dels díscols, "el grup parlamentari de Vox queda segrestat". Le Senne es referia a la situació en què quedarà ara el partit a la Cambra: els cinc indisciplinats mantindran el control del grup de Vox, mentre que els afins a Madrid quedaran com a no adscrits. Hi ha un precedent d'aquest fet, que es troba a Múrcia a l'octubre de 2022, quan Abascal va forçar la dissolució del seu grup parlamentari, ocupat per diputats rebels. Però en aquell moment, va poder fer-ho perquè el grup es va quedar amb només dos diputats, i el mínim per tenir representació a l'Assemblea Regional eren dos. En aquesta ocasió, els cinc diputats de Vox poden mantenir-se al capdavant del grup.
El Parlament es queda sense president?
El Parlament es quedarà formalment sense president en els propers dies. La Mesa ha de ratificar l'expulsió de Le Senne i de las Heras, i té una reunió prevista per a dimecres, segons han informat fonts de la Cambra. L'article 39 del reglament de la Cambra determina que els membres de la mesa han de cessar en el seu càrrec quan deixin de formar part del seu grup parlamentari, i l'article 25.8 especifica la pèrdua de drets en els diferents òrgans quan aquests passin a no adscrits. A continuació, s'ha de convocar un ple per escollir el nou president. Correspon a Vox fer una proposta. Si no en fa cap, els altres grups poden posar noms damunt la taula, i se sotmetran a la votació a l'hemicicle.
Com afecta el Govern la trencadissa de Vox?
Amb cinc diputats, els díscols de Vox continuen sent necessaris per a la governabilitat. Però com afecta la trencadissa el PP? L'acord d'investidura signat amb Prohens continua vigent? Tan bon punt ha anunciat l'expulsió de Le Senne i De las Heras, Ribas ha llançat un missatge de tranquil·litat als populars. "Ens vàrem comprometre amb els 110 punts i el compromís continua aquí", ha assegurat: "No permetrem que res ni ningú s'hi interposi". La fulminació dels dos diputats ha generat una "sorpresa màxima" al Govern. Però tot i això, la presidenta Prohens ha emmarcat la crisi en "una situació que afecta el Parlament" i no l'Executiu, i ha posat damunt la taula que les conselleries funcionen "amb l'estabilitat que dona haver aprovat els pressupostos". Per tant, cap les dues parts ha renunciat a l'aliança que varen subscriure després del 28-M.
En l'horitzó immediat es dibuixa un altre interrogant: el PP donarà suport al candidat díscol de Vox per presidir el Parlament? Fonts populars han assenyalat que "correspon a Vox" per una proposta: "No correspon al PP". Qui dels cinc parlamentaris liderarà la Cambra, si aferma el suport dels populars? Aquesta és una incògnita que des de Vox no aclareixen.