Parlament

Trolejada al Parlament: Vox demana promoure les "modalitats" balears i MÉS hi afegeix setze 'dialectes'

Els ecosobiranistes esmenen una proposta de resolució de l'extrema dreta i hi inclouen el "parlar botifarra"

Les diputades de Vox Patricia de las Heras i Idoia Ribas, al Parlament
Act. fa 0 min
2 min

PalmaEl Parlament debat aquest dimarts les propostes de resolució que els grups parlamentaris han presentat a partir del debat de política general de la setmana passada. Un tràmit llarg i enrevessat: els grups han presentat desenes d'esmenes, que s'han de debatre i votar, encara que no tenen rang jurídic. En aquest escenari hi ha hagut una trolejada discreta de MÉS per Mallorca a Vox. El grup d'extrema dreta, que nega la unitat de la llengua catalana, ha presentat una resolució per instar el Govern a promoure "el mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterer"... I el partit ecosobiranista ha presentat una esmena afegint setze suposats dialectes més.

Així, en lloc d'aquestes quatre modalitats, l'esmena de MÉS per Mallorca va molt més enllà de la presentada per l'extrema dreta. Insta el Govern a promoure, a més del mallorquí, "els parlars amb vocalisme tònic evolucionat de Binissalem, Alaró i Lloseta; el solleric i altres parlars amb més tancament de la /ɔ/, /o/ i /u/ àtones en /u/ com el de Deià i Capdepera; el pollencí; el felanitxer; el sineuer; els parlars amb realització palatal de la /k/ i la /g/ com el manacorí, el valldemossí, l’algaidí; el parlar tradicional de Palma, i en especial el cataliner; i el parlar botifarra". A les Pitiüses, reivindica també "l’eivissenc de Vila, a la ciutat d'Eivissa; el portmanyí, al sud-oest, a Sant Antoni de Portmany, Fruitera i Sant Josep de sa Talaia; l'eivissenc central de Santa Eulària, i l'eivissenc del nord, que es parla a Sant Joan de Labritja".

A més a més, l'esmena de MÉS insta el Govern a "establir les fórmules oportunes de cooperació amb les administracions valenciana i argentina per l’estudi, protecció, manteniment i difusió del valencià mallorquí i del mallorquí de l’Argentina". La Proposició de Llei encara no s'ha votat. Es desconeix si Vox, que ha defensat modificar la denominació de català de l'Estatut d'Autonomia per la de 'llengua balear', acceptarà l'esmena dels ecosobiranistes.

stats