Parlament
Política Parlament 26/09/2024

Vet del PP i Vox a la defensora del menor: no podrà opinar al Parlament sobre l'entrada d'infants als toros

La dreta vota contra la iniciativa d'Unides Podem, mentre la modificació de la llei que regula les corregudes continua la seva tramitació

3 min
El torer Sebastián Castella a la plaça de toros de Palma.

PalmaEl Parlament no escoltarà la defensora del menor posicionant-se sobre l'entrada d'infants als toros, i no ho podrà fer pel vet del PP i Vox. La dreta ha votat aquest dijous contra la petició d'Unides Podem perquè Maria del Mar Pulido (nomenada el passat mes de gener) es pronunciï de manera urgent a la Cambra sobre la reforma legal que ha de permetre l'entrada dels menors als espectacles taurins. Una modificació que impulsa l'extrema dreta, amb el suport dels populars.

La sol·licitud de compareixença de Pulido, que exerceix les funcions de defensora del menor com a directora de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), s'ha debatut aquest dijous a la Comissió d'Assumptes Socials. No n'hi ha hagut prou amb el suport del grup proposant, així com el PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i, també, el diputat no adscrit i exparlamentari de Vox Agustín Buades. La proposta, que ha defensat Cristina Gómez (UP), ha topat amb el vot en contra de PP i Vox en tres ocasions, ja que el reglament estableix que, en cas d'empat, es repeteixi dues vegades. Si no se supera l'empat a la tercera, es considera el text rebutjat.

El PP i Vox varen aprovar el passat mes de juny la tramitació parlamentària d'una modificació de la llei que regula les corregudes de toros per aixecar la prohibició que els menors puguin veure, en directe, com maten l'animal com a part de l'espectacle. Una vegada acabi el debat parlamentari i la modificació entri en vigor, acabarà amb un consens establert des de 1992 per protegir la sensibilitat dels menors davant aquestes pràctiques. La Llei 1/1992 de protecció dels animals prohibia l'entrada a les corregudes als menors de setze anys. El 2017, aquesta prohibició es va ampliar dels 16 als 18 anys, i ara el PP i Vox suprimeixen la prohibició per a totes les edats, en compliment del seu acord de governabilitat, i a instàncies de l'extrema dreta.

L'afectació en els menors de veure l'espectacle

Gómez ha assegurat que "els experts estan d'acord amb el fet que permetre que els menors vagin a les curses de braus" viola el seu dret a tenir una vida "sense violències". "És un espectacle on es torturen i es maten animals, però és que l'activitat exitosa d'aquest assassinat és aplaudida i premiada amb les orelles de l'animal", ha denunciat. La diputada del partit lila ha esmentat un informe jurídic que també tomba la proposta del PP -formulada a través d'una esmena- que els menors de 16 anys puguin anar a veure els toros acompanyats dels pares no alleugereix els riscos d'aquesta exposició a la violència, sinó que els agreuja per la presència "validadora" dels pares. "Exposar els menors a la violència contra els animals genera por, angúnia i trauma i altres impactes negatius" per al benestar dels menors, a més de fer que "normalitzin" aquesta violència. "Volem que la defensora del menor ens expliqui què pensa de tot això", ha insistit la diputada.

"La compareixença és imprescindible abans de continuar tramitant la llei", ha insistit, per la seva banda, la diputada del PSIB Irantzu Fernández, que ha demanat "respecte" pel desenvolupament dels menors. En el mateix sentit s'ha expressat la diputada de MÉS per Mallorca Marta Carrió: "Una obsessió malentesa del que és una identitat fa que els més vulnerables, que són els infants, puguin veure violada la seva protecció".

El PP acusa Unides Podem de voler "interferir" en la potestat legislativa del Parlament

El diputat del PP Pedro Manuel Álvarez ha justificat el vot del partit. Álvarez ha argumentat que "mai a la història del Parlament un director de l'OBIA ha comparegut a aquesta Cambra per expressar opinions amb relació a la potestat legislativa que tenim". El popular ha insistit, a més, que el seu grup "mai va demanar una sola compareixença per interferir a un procés legislatiu". Ha assegurat, a més, que la temàtica escapa a les "competències" de l'OBIA.

Per la seva banda, el diputat no adscrit Agustín Buades, que el passat 30 d'agost va abandonar el grup parlamentari de Vox i el passat dimecres es va donar de baixa del partit, expressant el seu descontent amb la direcció, ha intervingut. "Que s'intenti protegir els nostres menors a què no vegin un acte violent d'un animal, però que es permeti l'avortament", ha assegurat, "és una incoherència que clama al cel". Tot i això, ha votat a favor de la compareixença de la defensora del menor. "No tinc cap por que comparegui", ha remarcat en referència a Pulido. Vox no s'ha pronunciat durant la comissió, perquè no li pertocava perquè formava part de la mesa.

stats