Consolat
Política Parlament Act. fa 0 min

Vox continuarà pactant amb el PP: "El trencament no ha de preocupar ningú"

Manuela Cañadas recupera el to conciliador amb els populars després que salvassin Le Senne

3 min
Manuela Cañadas aquest matí

PalmaVox a les Balears recula i continuarà pactant amb el PP. La portaveu del grup parlamentari d'extrema dreta, Manuela Cañadas, ha assegurat aquest dilluns que el fet que "hi hagi o no acord entre el PP i Vox no ha de preocupar ningú". "El que ha de preocupar és que cada llei arribi a bon terme", ha remarcat. Amb aquestes paraules, Cañadas ha confirmat que el grup parlamentari tornarà a asseure's a negociar amb els populars després que aquests decidissin mantenir el seu president del Parlament, Gabriel Le Senne.

Després que el seu partit donàs per trencat l'acord de governabilitat subscrit entre les parts, Cañadas ha tret ferro dos mesos després a la ruptura. "Dels 110 punts de l'acord, el 50% s'ha complert, i en continuam tenint la resta, i d'altres", ha exposat, insistint que continuen disposats a aprovar iniciatives dels populars. Així s'ha expressat després de reunir-se amb la presidenta, Marga Prohens, en el marc de la ronda de contactes del nou curs polític.

Com va explicar l'ARA Balears, el PP té clar que Vox haurà de pagar el preu d'haver mantingut Le Senne a la presidència, i aquest implica obrir-se a negociar iniciatives com el Decret de simplificació administrativa i els pressupostos. Després del ple en què l'abstenció dels populars va salvar Le Senne, el to de Cañadas s'ha tornat més conciliador, i aquest dilluns al matí ha remarcat que, en tot cas, varen ser "les relacions a escala nacional" les que varen provocar "la ruptura de tots els governs autonòmics" del PP i Vox, i ha insistit que la relació amb Prohens sempre ha estat bona. "Independentment que s'hagin erosionat les relacions a escala nacional", ha dit, Vox a les Balears manté l'objectiu de continuar complint els 110 de l'acord d'investidura.

Així, Cañadas ha assegurat que el seu grup anirà "esmena per esmena" i que espera entendre's amb el PP. "Hem vingut a treballar, no tenim ganes de cap polèmica, i és el que farem", ha sentenciat. "En el que sigui bo tenim el deure d'arribar a acords", ha continuat. Durant la trobada amb Prohens, han parlat sobre la Llei de simplificació administrativa, en plena tramitació parlamentària, i sobre immigració irregular, el motiu pel qual el seu líder estatal, Santiago Abascal, va decretar el trencament de l'acord autonòmic però no el del govern del PP i Vox al Consell de Mallorca, que és qui té les competències d'acollida dels menors no acompanyats.

El PP: "No ens fermen els punts de l'acord d'investidura"

El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha respost a Cañadas amb els mateixos termes que la presidenta Prohens. "Entenem que no hi ha volta enrere a aquesta ruptura, ens preparam per governar, segons com, sense tanta diferència", ha assegurat Sagreras, que ha defensat la voluntat de negociar cada iniciativa i anar "partit a partir". "Ara ja només ens ferma el nostre programa electoral", ha exposat. Amb tot, el PP mantindrà el compromís amb Vox i donarà suport a la derogació de la Llei de memòria democràtica i la modificació de la normativa perquè els menors puguin tornar a anar com a públic als toros. Pel que fa als pressupostos, ha dit que es tramitaran "dialogant" i no ha descartat que tornin a contenir mesures com els 20 milions d'euros dedicats a l'elecció de llengua a les aules.

Córdoba diu tenir "molt bona sintonia" amb Prohens

El diputat de sa Unió de Formentera, Llorenç Córdoba, ha refermat el seu suport al Govern, i ha insistit que té "molt bona sintonia" amb Prohens. Tot i les tensions que manté amb la seva pròpia llista (que inclou el PP) al Consell de Formentera, Córdoba ha dit que això no té res a veure amb el Parlament. Encara que ha admès que està "massa d'acord" amb l'esmena del PP a la llei de simplificació que permetrà mantenir el lloguer turístic als habitatges construïts il·legalment mitjançant un procediment extraordinari, ha considerat que, en principi, "no afectarà molt Formentera". Més enllà d'aquest punt, ha mostrat disposició a negociar els pressupostos i ha dit estar fent "un poc la carta als Reis" per defensar necessitats de Formentera.

stats