Vox expulsa del grup el president del Parlament i la cap del partit
El partit d'extrema dreta queda amb només cinc representants a la Cambra
PalmaEl trencament de Vox a les Illes deixa el Parlament balear sense president. Feia mesos que creixien les tensions entre la direcció estatal del partit i la majoria del grup parlamentari d'extrema dreta. Però han arribat al límit aquest dilluns, quan els diputats díscols han expulsat els dos parlamentaris que es mantenien fidels a l'executiva de Santiago Abascal: el president del Parlament, Gabriele Le Senne, i la líder del partit en aquest territori, Patricia de las Heras. D'aquesta manera, el grup de Vox queda amb només cinc diputats, però s'independitza del tot de les directrius de Madrid, que ja ha anunciat que expulsarà els rebels balears del partit, encara que perdrà el control del grup parlamentari. Tal com es preveu al reglament de la Cambra, Le Senne perdrà la condició de president i, per tant, la institució queda abocada a substituir-lo.
La portaveu del grup d'extrema dreta, Idoia Ribas, ha anunciat la decisió en una compareixença en què no ha admès cap pregunta. Ribas s'ha limitat a parlar de "circumstàncies internes d'aquest grup", i ha assegurat que aparta els dos parlamentaris "per aconseguir la millor organització possible, la millor unitat possible,". La formació ha comunicat l'expulsió després d'haver convocat els dos diputats a una reunió a què no han assistit. Signen el document la mateixa Ribas, el portaveu adjunt, Sergio Rodríguez, i els diputats María José Verdú, Agustín Buades i Manuela Cañadas. Una vegada es formalitzi el moviment (fonts parlamentàries apuntaven que la propera reunió de la mesa prevista és dimecres), el grup passarà de set diputats a cinc. Però amb aquests cinc podrà continuar condicionant la governabilitat del PP.
"Ens vàrem comprometre amb els 110 punts i el compromís continua aquí", ha assegurat Ribas en referència a l'acord de governabilitat signat amb el PP: "No permetrem que res ni ningú s'hi interposi". Per tant, ha insistit que el grup continuarà "treballant" amb els populars. Fonts del PP expliquen que l'expulsió de Le Senne i De las Heras ha agafat desprevingut el Govern, que ha expressat "màxima sorpresa" davant la notícia. Pel que fa al relleu a la presidència del Parlament, es limiten a assenyalar que "correspon a Vox" fer una nova proposta. Segons fonts coneixedores, durant les negociacions per a la investidura, l'exlíder de Vox a les Balears, Jorge Campos, havia ofert a la mateixa Ribas el càrrec de presidenta del Parlament, encara que l'oferiment no es va arribar a concretar i l'executiva estatal de Vox es va decantar per Le Senne, un perfil disciplinat amb la jerarquia del partit.
Trencament amb l'executiva estatal
La decisió és una mostra definitiva del trencament entre la majoria del grup parlamentari de les Illes i la direcció de Vox a Madrid. Els afins a Santiago Abascal ja no tindran cap pes al grup: l'expulsió de De las Heras i Le Senne se suma a la marxa de Xisco Cardona, el passat 26 d'octubre, després que Ribas l'apartàs del càrrec de portaveu adjunt. L'esquerda es va obrir durant la tramitació del sostre de despesa, quan els cinc díscols es varen rebel·lar contra la directriu de Madrid de facilitar-ne la tramitació, i varen optar per exigir un compromís del Govern amb la segregació lingüística. La decisió va posar l'acord de governabilitat amb el PP contra les cordes, però finalment els populars varen cedir i han acabat dotant la lliure elecció de llengua amb 20 milions d'euros als pressupostos. L'executiva estatal va optar per no sancionar els rebels: com que els escons són nominals, això li hauria suposat la pèrdua total del control del grup parlamentari. Però les tensions han anat en augment des de llavors i finalment han estat els díscols els qui, expulsant els dos darrers diputats de confiança d'Abascal, han optat pel trencament.
"El grup parlamentari de Vox queda segrestat", ha lamentat Le Senne, que en els propers dies perdrà la condició de president del Parlament: "Em fan fora per seguir les directrius de la direcció nacional". En aquest sentit, ha assegurat haver fet "tots els esforços possibles per entendre" els rebels del grup, però no se n'ha sortit. En les darreres setmanes, hi ha hagut diferents moments en què s'ha fet evident el distanciament entre la cúpula del partit i el grup parlamentari. El passat 16 de gener, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va visitar el Parlament acompanyat de Le Senne i es va reunir amb De las Heras com a presidenta del partit, però no va convocar formalment el grup parlamentari, i esquivà una trobada a porta tancada. En paral·lel, els díscols balears també varen evitar aquest cap de setmana assistir a l'acte de reelecció d'Abascal a Madrid, i només varen fer-hi acte de presència De las Heras, Le Senne, i representants del partit al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma.
Lluita pel control del partit
Fonts del partit apunten que hi ha algunes diferències ideològiques entre el grup parlamentari de Vox i l'executiva estatal del partit, i que la majoria dels diputats balears són més durs en qüestions de llengua i educació en relació amb Madrid. D'aquí que optassin per una posició més dura i exigent en aquestes qüestions en les negociacions amb el PP. Però, tot i això, fonts coneixedores assenyalen que el motiu de fons és la lluita pel control del partit a les Illes. Vox Balears és una rara avis entre les sucursals de la formació a l'Estat, en què l'estructura és molt vertical. El grup parlamentari ha intentat ser més independent, i en aquest punt apareix la figura de l'anterior president del partit i actual diputat al Congrés per les Illes, Jorge Campos. Algunes fonts situen l'inici de les tensions entre el partit a les Illes i l'executiva en la decisió de Madrid d'apartar Campos, una figura molt propera a Ribas i a Rodríguez, de les negociacions amb el PP per investir Marga Prohens. El trencament definitiu, però, no ha arribat fins aquest dilluns. L'expulsió de Le Senne i la presidenta del partit, escollida pels d'Abascal, ha obligat a reaccionar a la cúpula.