Parlament
Política Parlament 02/10/2023

Vox forçarà una votació sobre la lliure elecció de llengua a les escoles

El partit d'extrema dreta presenta la iniciativa sense consensuar-ne el text amb el PP

2 min
Idoia Ribas, acompanyada de tres diputats de Vox

PalmaVox ha registrat aquest dilluns una proposició no de llei que insta el Govern a aprovar la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives, que s'haurà de debatre al Parlament. La mesura forma part de l'acord de governabilitat signat entre el PP i Vox, i l'extrema dreta vol dur el debat a l'agenda parlamentària i forçar els populars a refermar-s'hi. Com a proposició no de llei, la iniciativa no té cap poder jurídic, i té el valor d'un posicionament polític i una reclamació que la Cambra fa a l'Executiu.

El text registrat recorda l'acord de governabilitat, que insta a garantir la lliure elecció de centre i també de llengua vehicular dels pares a totes les etapes educatives abans d'acabar la legislatura. En aquest sentit, la proposició no de llei reclama al Govern que es posi en marxa i garanteixi la lliure elecció de llengua a Educació Infantil i Primària a partir del curs 2024-2025, i estendre-ho a ESO, Batxillerat i Formació Professional a partir del curs 2025-2026.

La portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha defensat el text i ha assegurat que el PP era "coneixedor" que el durien al Parlament, però també ha admès que no han consensuat el contingut de la iniciativa. Malgrat el xoc frontal que va provocar que el partit presentàs la proposició de llei per crear l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística, quan el PP va exigir que retirassin el text perquè no s'havia negociat, Ribas ha defensat que són "dos partits diferents": "No es tracta que un grup hi estigui d'acord o no, sinó de com funciona el parlamentarisme", ha argumentat la portaveu de Vox: "Un acord de governabilitat no invalida un grup polític per seguir-ho essent". Tot i estar "en contacte permanent" amb el PP, Ribas ha dit que no han entrat en negociacions sobre l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística (el PP va dir que tal com està no l'aprovarà) i esperen a veure les esmenes que presentin els conservadors.

Per la seva banda, la portaveu del PP a Balears, Marga Duran, ha dit que no estan d'acord amb el text, i ha assegurat que "el calendari d'aplicació el marca el Govern". Tot i això, ha dit que no hi votaran en contra, sinó que presentaran esmenes a l'escrit.

stats