Parlament
Política Parlament 28/12/2023

Vox manté la pressió al PP i registra 600 preguntes per radiografiar les escoles

La formació d'extrema dreta es marca el desenvolupament de l'elecció de llengua com a prioritat

3 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la portaveu de Vox, Idoia Ribas

PalmaVox no pensa afluixar per aplicar la segregació lingüística a les escoles. L'endemà mateix de l'aprovació dels pressupostos del Govern, la tramitació dels quals es va convertir en un viacrucis per al PP, la formació d'extrema dreta va registrar més de 600 preguntes dirigides a la Conselleria d'Educació per fer una radiografia de les escoles a les Balears. Les sol·licituds d'informació –en concret, 666– tenen totes la mateixa fórmula: demanen el llistat de les línies que hi ha a totes les etapes educatives d'un centre concret, siguin escoles, instituts o escoles d'adults. I l'objectiu rere aquestes peticions és conèixer en quins centres seria més fàcil desenvolupar el pla de lliure elecció lingüística que Vox ha forçat al PP per aplicar a partir de 2024. Així ho confirmen fonts de la formació, que insisteixen en el fet que mantindran la pressió sobre els conservadors en aquest àmbit: "La prioritat del partit és que es desenvolupi la lliure elecció de llengua".

El PP es va resistir fins al darrer moment a assolir un compromís clar amb la lliure elecció de llengua, però finalment va cedir a canvi del vot favorable de Vox al sostre de despesa. Després tampoc no va preveure l'aplicació de la mesura als pressupostos. Els populars només varen accedir a dotar amb 20 milions d'euros la segregació dels alumnes per llengua després d'un intens torcebraç amb Vox que en algun moment va amenaçar l'aprovació dels primers comptes de l'Executiu. "Estam condemnats a entendre'ns", remarquen fonts de Vox, que asseguren que a hores d'ara la relació entre socis és bona. Els conservadors varen admetre la cessió en aquesta matèria (i una trentena d'esmenes en total imposades per l'extrema dreta). "Ho dic amb tota la humilitat, som un govern en minoria, amb 26 diputats, és necessari arribar a 30, i amb aquesta actitud hem afrontat aquesta negociació", va explicar el líder del grup parlamentari, Sebastià Sagreras.

Però dies després d'anunciar l'acord, i tan bon punt el Parlament va haver aprovat (amb els vots de Vox) els comptes, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Antoni Costa, va comparèixer en roda de premsa i va assegurar que la partida de 20 milions quedarà "bloquejada en el pressupost" fins que se sàpiga la xifra exacta de l'import que es requereix per al pla: "Dependrà del nombre de centres que es vulguin acollir a la lliure elecció de llengua". Va ser aquest mateix dia 22 de desembre quan Vox va registrar les 666 sol·licituds –signades per la diputada Manuela Cañadas– a la Conselleria d'Educació perquè faciliti un llistat de les línies als centres per veure a quins seria fàcil d'aplicar. "Volem que la Conselleria ens digui com repartir els 20 milions d'euros", apunten fonts del partit, que no descarten posar-se en contacte amb centres per abordar la qüestió. Fonts del Govern apunten a l'ARA Balears que les preguntes registrades per l'extrema dreta formen part de la "dinàmica parlamentària" i no les consideren una forma de "pressió".

Ribas mantindrà l'exigència

Sigui com sigui, Vox és conscient que els conservadors haurien preferit mantenir un perfil baix en les qüestions relacionades amb la llengua pròpia: tenen molt present, encara, l'etapa de José Ramón Bauzá al capdavant de l'Executiu, que va acabar amb mobilitzacions massives de la comunitat educativa. I el full de ruta traçat per la presidenta Marga Prohens, quan va prendre possessió, preveia posposar tant com fos possible l'aplicació de les mesures relacionades amb l'educació imposades per l'extrema dreta en l'acord d'investidura. És per això que el grup parlamentari de Vox, liderat per Idoia Ribas i Sergio Rodríguez, ha intentat arrencar el compromís del PP amb aquestes qüestions ja en els primers compassos de la legislatura, fins i tot abans que els primers comptes del PP veiessin la llum. Tot i haver-lo aconseguit, la formació no preveu posar la qüestió ara en segon pla, sinó que cercarà forçar el Govern a fer passes fins que la segregació per llengua s'apliqui explotant la seva capacitat de negociació com a únic soci viable del PP, a banda el diputat de Sa Unió de Formentera i el no adscrit –i díscol de Vox– Xisco Cardona. Per part seva, veus del PP consideraven que el poder de Vox per collar el Govern ha disminuït significativament un cop l'Executiu ha pogut tirar endavant els pressupostos, una norma clau. Però tot i això, fonts de Vox adverteixen que cada vegada que els populars hagin de tirar endavant una iniciativa al Parlament requeriran del seu suport, ja sigui en forma de vot favorable o d'abstenció.

stats