Parlament
Política Parlament 10/01/2024

Vox presenta esmenes a la llei d'habitatge: "Tenim diferències importants amb el PP"

Els conservadors i l'extrema dreta tanquen un acord sobre la llei del taxi però topen sobre el decret de Vidal

3 min
Els habitatges de Balears ja costen un 8,8% més que fa un any

PalmaMalgrat que Vox va donar suport al decret d'habitatge del Govern, l'extrema dreta ha anunciat aquest dimecres que presentarà una "important bateria d'esmenes" a la llei que se'n deriva perquè "no ha estat possible l'acord" amb el PP. "Tenim diferències importants amb el PP", ha advertit el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez: "El text tal com està ara no donarà resposta al problema de l'habitatge", ha remarcat.

El principal punt de fricció es troba en les alçàries permeses. El decret del Govern permet el creixement en alçària dels edificis (la màxima autoritzada pot superar en un 50% la mitjana de les edificacions de l'illa o del tram del carrer), però deixa en mans dels ajuntaments la decisió final al respecte. Per a Vox, alguns consistoris, com el de Palma, han establert un límit "ridícul" que supera per poc l'anterior. La formació tampoc no està d'acord que els habitatges tinguin un preu taxat, perquè considera que això posa traves als promotors. Per tant, l'extrema dreta proposa que els habitatges de nova construcció siguin "una part a preu taxat i la resta a preu lliure". "Si el sector de la promoció no veu amb bons ulls el decret no el desenvoluparà, i li veim un recorregut escàs", ha remarcat Rodríguez.

El portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, s'ha mostrat "convençut" que els dos partits arribaran a un acord durant la tramitació de la llei. "Les discrepàncies són per les alçàries", ha admès, i ha remarcat que Vox pretén que els increments urbanístics no tinguin contraprestació, i "els habitatges de més que es poguessin fer es poguessin posar a disposició a preu il·limitat". Per la seva banda, el PP també ha presentat esmenes (una vintena) per millorar el decret. Entre d'altres, per ampliar "l'abast de la mesura que permet l'aprofitament de terrenys destinats a equipaments" o "aclarir la reconversió de locals en habitatges de preu limitat", el canvi d'usos en parcel·les turístiques. També proposen ajudes de 400 euros per a personal del sector públic, com ara els docents, que es traslladin per motius laborals a zones de difícil cobertura, com ha explicat la diputada Margalida Pocovi.

Acord sobre la llei del taxi

En canvi, el PP i Vox sí que han aconseguit posar-se d'acord respecte de la llei del taxi, a la qual han presentat sis esmenes conjuntes. Segons ha apuntat Rodríguez, és la primera vegada en aquesta legislatura que presenten esmenes entre els dos partits. "És la demostració palpable que, quan existeix voluntat de governabilitat, el resultat és positiu per a les dues parts", ha exposat el diputat de Vox. Contemplen la suspensió temporal de l'atorgament de noves llicències de taxi i de VTC fins que s'aprovi un decret que estableixi els criteris per la seva concessió.

La llei va ser impulsada pel PSIB, però va trobar el consens de tots els partits perquè s'admetés a tràmit. El portaveu del grup socialista, Iago Negueruela, ha assegurat que esperen que la proposició de llei tingui "un consens ampli". El PSIB presentarà 13 esmenes al text treballades amb el sector del taxi i de les VTC tradicionals. Entre altres qüestions, ha remarcat la necessitat que les llicències s'hagin de quedar dins el propi àmbit, per frenar "el trasllat de determinades llicències d'una illa a l'altra". Per la seva banda, MÉS per Mallorca també ha presentat esmenes a la proposició de llei, entre altres qüestions una per "millorar la doble exigència de llicència".

stats