Parlament
Parlament25/09/2023

Prohens adverteix a Vox que l'Oficina de Llibertats Lingüístiques no pot ser una "eina de confrontació"

El partit d'extrema dreta s'enroca i no retirarà la llei per crear l'organisme, malgrat els requeriments del PP

PalmaEn plena polèmica per la llei de l'Oficina de Garantia de Llibertats Lingüístiques, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha advertit als seus socis de Vox que l'òrgan ha de ser "una eina de cordialitat, no de confrontació". En declaracions als mitjans, la presidenta ha remarcat que no farà "una batalla" de la llengua, "ni pels uns ni pels altres" i, malgrat que Vox "està en tot el seu dret" de dur a tramitació qualsevol text que consideri, la proposició de llei per crear l'oficina "en cap cas és una iniciativa que comparteix el Govern". "Vàrem pactar que hi hagués una oficina per garantir la llibertat lingüística en les dues llengües oficials", ha recalcat Prohens, que ha insistit en la seva voluntat de "compartir i respectar l'Estatut d'Autonomia".

Les declaracions de la presidenta s'han produït minuts després que Vox s'hagi refermat en la seva posició i s'hagi negat a retirar el text, malgrat que el PP li ho va demanar divendres. "Defensarem les esmenes del PP", ha recalcat Prohens, que ha reaccionat així a la primera crisi entre els dos partits des que varen arribar a un acord d'investidura, encara no fa tres mesos. Tot i els retrets dels populars a l'extrema dreta, però, el PP no s'ha plantat en cap moment i espera reconduir les relacions durant la tramitació parlamentària. De l'èxit d'aquestes negociacions depèn la supervivència de l'acord, que el Govern necessita per poder tirar endavant totes les seves iniciatives, començant pels pressupostos que ja està treballant.

Cargando
No hay anuncios

El text per crear l'Oficina de Garantia de les Llibertats Lingüístiques de Vox preveu sancions de fins a 100.000 euros (en els casos més greus) per a les administracions i els seus organismes. A més, inclou un preàmbul que carrega contra "alguns estatuts d'autonomia", entre els quals el de les Illes, per fer servir de manera "retorçada" la Constitució i distingir "una llengua regional 'pròpia' respecte del castellà". A més, ataca el sistema de normalització lingüística i defensa que a les Balears "es dificulta i fins i tot s'impedeix l'ús de l'espanyol". Encara que la creació de l'oficina estava acordada entre les parts, el PP ha denunciat que Vox hagi registrat aquesta proposició de llei sense consensuar-ne el contingut abans. En un primer moment, el portaveu del grup parlamentari, Sebastià Sagreras, va instar Vox a retirar-la sencera o bé a "atenir-se" a una "multitud d'esmenes" presentades pels conservadors.

Cargando
No hay anuncios

L'extrema dreta ha respost a aquest advertiment defensant la seva iniciativa. La portaveu de Vox a la Cambra, Idoia Ribas, ha deixat clar que en duran endavant la tramitació parlamentària i que, en tot cas, s'hi haurà de posicionar. "L'acord de governabilitat diu que ha d'existir aquesta oficina", ha remarcat la diputada: "Confiam en el PP i creim que complirà". Per bé que Ribas s'ha mostrat disposada a modificar el preàmbul que va en contra de l'Estatut d'Autonomia, ha remarcat que la norma "'ha d'incloure un règim sancionador". Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP, Marga Duran, ha insistit que estan en desacord amb el "preàmbul, en què hi ha una invasió de competències, i amb el règim sancionador".

Segons va saber l'ARA Balears, després del xoc de divendres, representants de Vox es varen dirigir a les oficines del grup del PP al Parlament, per instar-los a presentar esmenes a la iniciativa. Tot i això, Duran ha dit aquest migdia que encara no han mantingut cap reunió formal per encarrilar les relacions ni abordar el text de manera conjunta. Sigui com sigui, tant Vox com el PP han negat que hi hagi cap "crisi" entre les parts i el pacte de governabilitat continua vigent. "Continuam donant suport a aquest govern de les Illes Balears", ha assegurat Ribas.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, el PSIB ha furgat en les diferències entre els socis i ha definit el text presentat per Vox com un "intent de ficar tot un país al túnel del temps". El portaveu socialista, Iago Negueruela, ha carregat contra el PP per anunciar la presentació d'esmenes en lloc d'impedir la tramitació de la llei a través de la mesa del Parlament. Segons el reglament de la Cambra, el Govern ha de validar la tramitació de les iniciatives legislatives dels grups. "A aquesta llei s'hi ha de dir que no i punt, és inconstitucional i antiestatutària", ha remarcat: "El que has de fer és dir que no". En la mateixa línia, ha demanat al PP que "demostri que té el seu soci una mica controlat" i li faci retirar el text.

El Parlament convalida el decret del català a la salut

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat que "el PP és presoner de Vox en política lingüística, com en moltes altres coses". El partit ha registrat una pregunta parlamentària en aquesta línia, per demanar al Govern que aclareixi quina és la seva política lingüística ja que, ha remarcat, més enllà de la supressió del requisit de català a l'àmbit sanitari, no hi havia "cap mesura en contra de l'ús del català en el programa del PP". Justament aquesta norma es debatrà demà al ple del Parlament, que ha de convalidar el decret que aprovar l'Executiu durant l'estiu.