31 municipis de Mallorca, en perill de perdre els seus punts verds
Un decret llei estatal impedirà recollir els residus de les deixalleries que no estiguin sota regulació
PalmaUn total de 31 municipis de l'illa de Mallorca podrien estar en situació de perdre els seus punts verds, almenys de forma temporal, perquè no els tenen regulats. Segons el Real Decret 533/2020, que regula el trasllat de residus per l'interior de l'Estat, no es poden recollir els residus de les deixalleries que no estiguin regulades. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, la direcció general de Residus ha convocat aquest dimarts una reunió amb els municipis de Mallorca afectats per transmetre que s'ha de complir amb urgència la normativa estatal.
El problema recau que gairebé hi ha una trentena de municipis que no tenen el seu punt verd regulat i que a partir del passat primer de setembre estan en perill de quedar-se sense recollida. Prop de la meitat es troben a la mancomunitat del Pla, on 13 dels 14 pobles que la conformen no estan regulats. L'amenaça de quedar sense deixalleria municipal és una realitat. La decisió recau sobre les empreses de recollida de residus perillosos, les encarregades de fer aquesta labor, ja que si decideixen complir fil per randa la llei, hauran de deixar de fer feina amb aquests punts verds.
El temps d'espera
Per licitar les deixalleries els temps d'espera no són pocs. A la gran majoria dels municipis, el que s'ha de fer és una modificació puntual de les normes subsidiàries (el planejament urbanístic). Així, es podria estar parlant d'uns quants mesos per recuperar la funcionalitat dels punts verds dels pobles que sí que tenen normes subsidiàries. Ara bé, si es tracta de pobles que no en tenen, com per exemple és Lloret, el procés torna molt més complicat i extens temporalment. De fet, si no es tenen les normes i no es pot modificar la qualificació del terreny, s'ha de demanar un interès general de l'espai que ocupa la deixalleria. Això, més o menys, podria fer que s'allargués més d'un any el procés.
Una solució temporal que ha proposat la direcció general de Medi Ambient és que s'utilitzin només els punts verds normatius, fins que es regulin els afectats. Així, hi hauria zones que ho patirien de forma més marcada, com és el Pla de Mallorca. S'ha de recordar que dels 14 pobles que el conformen, només Porreres té la seva deixalleria regulada, mentre que Santa Eugènia i Sant Joan la tenen en tramitació. Això faria que totes les persones del Pla que no viuen al nucli urbà del seu municipi i, per defecte, no tenen recollida selectiva de fems a casa seva, només el podrien dur a tirar a Porreres. Així i tot, segons ha explicat el director general de Medi Ambient, Sebastià Sansó, per no deixar desemparada a la població s'habilitarien deixalleries mòbils per poder trobar una solució d'impàs.
Per part de la direcció general, Sansó ha explicat que ja fa deu anys que hi ha una obligació legal que totes les deixalleries estiguin normativitzades. Segons sembla, és una exigència europea, que fa que totes les parts implicades que participen en la recollida dels residus hagin d'estar registrats a una aplicació informàtica anomenada NIMA, per controlar tot el seu procés. Així i tot, també ha reconegut que s'ha de tenir tacte amb el procés de regularització, que és un servei públic, i que el tancament d'aquests espais podria desencadenar actes d'incivisme amb l'aparició d'abocadors il·legals.
Sansó ha volgut deixar clar que des de la seva direcció general estan "absolutament predisposats a ajudar als ajuntaments que ho necessitin", per poder trobar una solució ràpida. Així i tot, també ha assegurat que per arribar a bon port hi ha d'haver un interès i iniciativa política per part dels ajuntaments per arranjar aquest problema.