Cinc edificis singulars del Moll de Pollença quedaran fora del catàleg de patrimoni
Alternativa recorda que el 2010 el Consell ja va tirar enrere l'aprovació per l'exclusió dels immobles emblemàtics
PollençaEl ple de l'Ajuntament de Pollença del proper dijous té previst deixar fora de protecció del catàleg de patrimoni cinc edificis singulars de primera lína del Moll (Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l'Adroguer i Can Tugores). Per això, el Pacte de Govern (Tots per Pollença, Unió Mollera, PP i El Pi) preveu modificar l'últim acord adoptat en relació amb el catàleg de patrimoni municipal.
Ja el 2010 el Departament de Patrimoni del Consell va tirar enrera l'aprovació definitiva del catàleg de Pollença per tal que s'esmenassin deficiències com el fet de no haver-hi inclòs els edificis emblemàtics de la primera línia.
El 2015, quan ja s'havia fet una aprovació inicial i una de provisional, es va aprovar una modificació emparada en un informe de l'arquitecte municipal, que justificava excloure del catàleg els cinc edificis que ara es pretenen deixar fora del catàleg. Aleshores governava el grup del batle actual, Tomeu Cifre Ochogavía.
En la legislatura 2015-2019, amb Junts Avançam (coalició d'esquerra) i Unió Mollera (UM) es va fer una nova modificació per tornar a incloure els edificis al catàleg, a més d'altres canvis, però no es va poder acabar d'aprovar perquè UM, en el darrer moment, no hi va votar a favor.
El grup Alternativa per Pollença, a l'oposició, ha qualificat de "cínic" el batle "perquè a la vegada que se'n va a Madrid a recollir un títol de 'pueblo más bonito de España' que el seu equip de govern ha decidit unilateralment sol·licitar/pagar, a raó de 6.000 euros l'any, enllesteix una mutilació del catàleg de patrimoni per deixar desprotegit precisament allò que té encant i que fa únic el Port de Pollença".
Alternativa qualifica de "vergonyosa" la col·laboració d'Unió Mollera Pollencina, "un partit que es presenta sempre com a defensor dels interessos del Moll però que en la pràctica és contrari al Moll i només defensa els interessos d'uns quants poderosos".
Contra la Llei de patrimoni
En un comunicat, Alternativa per Pollença recorda que deixar fora de protecció els edificis emblemàtics de primera línia "incompleix les consideracions dels serveis tècnics del Departament de Patrimoni del Consell, i l'acord del ple d'octubre del 2011, en el qual l'Ajuntament es va comprometre a utilitzar tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del passeig Voramar-Colón-Hernán Cortés, assenyalats en l'informe del Departament de Patrimoni, de 30 de juny de 2008, i en contra de la Llei de patrimoni, que obliga els ajuntaments a protegir els edificis amb valor patrimonial".