Manacor es proposa reciclar el 50% de residus a partir de l'any que ve
Actualment només arriba al 13% i paga 3,4 milions d'euros a l'any per la incineració
ManacorL'Ajuntament de Manacor s'ha marcat com a fita aconseguir un reciclatge del 50% el 2020. Amb aquest objectiu, ha presentat aquest dimecres una sèrie de mesures per tal d'incrementar-lo molt més enllà del 13% actual. El servei de recollida porta per porta a Son Macià i al barri de la Torre de Manacor, a partir de l'1 d'octubre, i la recollida orgànica a s'Illot i Portocristo, a partir de desembre, són dues de les mesures que van en aquesta direcció.
El batle, Miquel Oliver, i el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, han fet revisió de la situació de la neteja i la recollida i han presentat les principals accions de futur. Així, han establert mesures de conscienciació ciutadana que es durà a terme amb educadors mediambientals.
Manacor paga actualment 3,4 milions d'euros a l'any per la incineració de residus i 4,2 més a la companyia Lumsa per la recollida. El baix nivell de reciclatge obliga a aplicar una taxa de 190 euros anuals per habitatge.
S'ha valorat també el nou contracte, que s’inicià el mes d’abril i que ha suposat la incorporació de personal de neteja manual, de maquinària nova i d’un seguiment mensual de la qualitat. Llodrà ha destacat la necessitat d’una major prevenció i una inspecció pròpia del servei i la superació del problema dels voluminosos amb la posada en marxa d’un servei gratuït de recollida, el número del qual és el 900 107 398. A més, ha anunciat la incorporació d’un nou assessor de Medi Ambient, Antoni Febrer, per tal de reforçar aquest departament.
Penalitzacions i sancions a l'empresa
Tot seguit, s’ha explicat que ja s’ha actuat quant a penalitzacions des del punt de vista qualitatiu, imposant una penalització a la factura de juliol de 8.000 euros per mals resultats de l’empresa de neteja i recollida, Lumsa; a més d’una sanció de 3.000 euros el mes de juny per incompliment en el lliurament del Pla de comunicació. El seguiment per GPS dels vehicles de neteja i recollida serà una manera de millorar el control del servei, segons Llodrà.
Manacor produeix un 21% més de residus –5.000 tones– que el 2010. El sistema de contenidors per a la recollida d'orgànica, que s'activaran amb una targeta, permetrà aplicar bonificacions als habitatges que més reciclen.