Curiosament, la custòdia de l'expedient de Ferreteria Bonany ha estat sota el control del secretari, denunciant de l'obra il·legal. Aquest funcionari, el 24 de gener de 2019, en seu judicial declarà que: "A la pràctica, l'auxiliar administratiu –sobre el qual González estén part de la responsabilitat– no li comunicava els impagaments de multes urbanístiques, i era competència del tresorer dirigir aquest secció". "L'expedient estava al seu despatx –del secretari–, la qual cosa no vol dir que sempre hi estigués", es recull a la declaració de Francisco González. La Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament de Petra, aprovat el 2 de setembre de 2004, assignava al màxim funcionari municipal, el secretari, la responsabilitat en el control dels expedients de disciplina urbanística, entre ells el que es va instruir el 2007 contra Ferreteria Bonany. Aquest és un altre dels pilars de la defensa de Catalina Mas a l'hora de negar que l'exbatlessa, ara consellera, afavorís l'empresa participada pel seu marit.
L'exbatlessa de Petra, Catalina Mas, dimitirà com a consellera, després de confirmar-se el seu processament
L'exconseller de Sanitat, exbatle i ara regidor del PP, Martí Sansaloni, la denuncià per presumpte prevaricació, en caducar una multa a l'empresa del seu espòs
PetraCatalina Mas, consellera del Consell de Mallorca per MÉS, presentarà la seva renúncia els propers dies, en obrir-se la via al seu processament per presumpta prevaricació, malversació de cabdals públics i tràfic d'influències en la prescripció de la multa urbanística imposada a l'empresa Ferreteria Bonany, de la qual és soci el seu marit, Antoni Munar. Catalina Mas fou batlessa de Petra entre el 2010 i el 2015.
Mas dimitirà en compliment del codi ètic de MÉS i després d'assegurar que mai va concedir un tracte de favor a l'empresa sancionada. El cas s'inicià el 2004, quan l'actual secretari municipal, Francisco González, denuncià l'obra a títol particular, en detectar un excés de volum en la construcció de la nau comercial.
Mas haurà de respondre sobre la caducitat d'una sanció a l'empresa del seu espòs, que denuncià el 2017 l'exconseller de Sanitat, exbatle i actual regidor del PP, Martí Sansaloni. L'acusació manté que Mas deixà caducar la multa de 58.000 euros, de la qual l'empresa sancionada pagà 6.500 euros de manera fraccionada. "No hi hagué un tracte de favor i el fraccionament es va acordar en una situació de crisi generalitzada i adaptant-se a una fórmula municipal per liquidar els deutes, que es va fer extensible a altres infractors", segons Catalina Mas.
Caducitat dels expedients
El tribunal haurà de dictaminar sobre el termini real de la caducitat de la pena econòmica imposada a l'empresa. La defensa subratlla que la sanció caducà el 2009, quan Mas era regidora, i no el 2013 com assegura un informe extern a l'Ajuntament, encarregat per Sansaloni el 2017, quan aquest estava al front de l'Ajuntament.
Un altre punt de fricció judicial es troba en el grau de responsabilitat de Catalina Mas en el control del pagament de les multes urbanístiques. L'acusada ha mantingut que "allò que prescriu sobre la taula d'un funcionari no és responsabilitat d'un polític".