El nou Pla Hidrològic estarà aprovat a finals de 2017
A Eivissa s'aprovarà la reducció de volums d’extraccions en un 15%, excepte en Agricultura que se situarà en el 10% i l'abastiment no patirà restriccions
PalmaA finals de l'any 2017 és quan el Govern preveu que la revisió del Pla Hidrològic de les Illes Balears estigui acabada i sigui una realitat. Així ho ha anunciat aquest horabaixa la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, durant el primer Consell Balear de l'Aigua del mandat de l'actual Govern. Es tracta de l'òrgan suprem de consulta, participació i planificació en matèria d'aigua a les Illes Balears.
L'inici de la revisió fou, de fet, un dels primers acords del nou Govern i se li donà el vistiplau el passat 24 de juliol. Es dóna la paradoxa que el Pla Hidrològic vigent, impulsat per l'anterior conseller del PP Gabriel Company, fou aprovat definitivament pel Consell de Ministres ja durant la present legislatura, mitjançant el Reial Decret 701/2015 de 17 de juliol.
Fortament contestat per entitats ecologistes i per l'oposició, aquest marc normatiu no s'ajusta a alguns preceptes de la Directiva Marc de l'Aigua, que són motiu de sanció per part de la Comissió Europea, ha informat la conselleria de Medi Ambient i Agricultura. "Hi ha una manca de coherència entre l'estat de les masses i els objectius i les mesures del Pla, l'absència de mesures de recuperació de costos del cicle integral de l'aigua, així com la manca de l'actualització de l'estudi de pressions i dels estudis d'estat de les masses”, ha dit Garau avui capvespre.
Decret llei de sequera
En el Consell Balear de l'Aigua també s'ha donat compte de l'estat de tramitació del Pla de Gestió del Risc d'Inundacions, actualment en fase d'informació pública i dels continguts del decret llei de sequera d'Eivissa pel qual s'adopten mesures urgents i excepcionals per pal·liar i corregir els seus efectes.
La situació hidrològica d'Eivissa és, hores d'ara, d'alerta de sequera d'acord amb els índexs publicats. Davant d'aquesta situació, les mesures previstes consisteixen en la reducció de volums d'extraccions en un 15%, excepte en Agricultura que se situa en el 10% i en l'abastiment, que no patirà restriccions. Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, el decret llei també recull la "suspensió de la tramitació i de l'atorgament de noves autoritzacions i concessions d'ús" i l'obligatorietat dels subministradors (inclosos els de venda en camions) "d'utilitzar aigua dessalada en temporada baixa".
Pel que fa als ajuntaments, estaran obligats a fer estudis de detecció de fuites i, en cas que siguin elevades, hauran de dur a terme un pla d'actuació que validarà la direcció general de Recursos Hídrics i l'habilitació del president de la Junta de Govern de l'Administració Hidràulica per resoldre canvis d'ús que es tramitaran d'urgència. Les obres necessàries per a aquest canvi d’ús es consideraran d'utilitat pública i d'urgent necessitat.