La seu abandonada de la Seguretat Social serà el nou casal de joves de Manacor
L’Ajuntament negocia la cessió d’un edifici de l’Estat per poder dinamitzar la cultura juvenil a partir d’un punt de referència
PalmaEls anys li han passat per damunt fins a fer desaparèixer la placa que fa una temporada encara s’aguantava a la façana i que explicava què havia estat aquell edifici ara abandonat del carrer Nou de Manacor. Un edifici de dues plantes que va servir com a seu comarcal de la Seguretat Social, fins que als anys noranta l’estat en va construir un de nou, i per tant més modern i funcional, al carrer Fleming. Ara, després de dècades sense cap ús ni un, està a punt de convertir-se en el nou casal juvenil de la ciutat.
Fa només uns mesos, tot just quan començava l’estiu, un grup de joves pertanyents a distintes associacions joves manacorines, (entre les quals la reactivada Xitxeros amb Empenta) feren una visita a l’immoble acompanyats d'alguns representants de l’equip de govern municipal. Es tractava de veure quines possibilitats podia tenir l’espai i l’estat de salut en què es trobava. Unes condicions que tot i la necessitat d’una reforma integral, no són estructuralment dolentes.
Segons explica el batle de Manacor, Miquel Oliver (Més-Esquerra), l’antic edifici de la Seguretat Social va entrar en un procés de subhasta “però ningú va estar interessat a comprar-lo. Per això vam demanar a la institució pública la possibilitat d’una cessió indefinida per un ús públic i social, a canvi d’assumir la reforma i el manteniment”. Un tracte que “seria per un període llarg” encara per definir i “lligada a un ús concret”. Així la visita va consistir també en una avaluació tècnica de la casa (de planta baixa i dos pisos, i que creua des del carrer Nou al carrer del Rei) per fer un recull de les reformes primordials i la correcció de les barreres arquitectòniques que l’edifici té.
“Ho hem de valorar tot molt bé abans de donar la passa i fer-ne un pla d’ús clar, però és una gran oportunitat per tenir un casal jove i d’entitats al centre de Manacor. Després de la reforma ho podríem gestionar nosaltres com a Ajuntament, amb la possibilitat que a més de sales per a col·lectius o per dur a terme activitats, hi pogués haver també un servei municipal de dinamització. Tot això finançat íntegrament pel consistori manacorí a través de romanents de tresoreria. D’anar tot bé les obres podrien començar dins l’any 2025.
L’obertura d’aquest nou casal, que algunes entitats juvenils volen que s’assembli a l’Espai Mallorca de Barcelona, substituiria el projecte frustrat de Na Camel·la i passaria davant de la sala polivalent prevista al que queda de l’antiga fàbrica de Perlas Majorica, a l’entrada de la ciutat, i a l’ampliació d’espais culturals prevista al claustre de Sant Vicenç.