Part Forana01/05/2018

Acaba el pla de descontaminació de la illeta de Majorica de Manacor

L'espai urbà es destinarà a zona residencial i equipaments públics

Ara Balears
i Ara Balears

ManacorLa fase final de les tasques de neteja dels terrenys de l'antiga fàbrica de Perles Majorica és a punt d'acabar. "Desitjam que el Govern pugui declarar aquests terrenys sòl descontaminat perquè es tapin tots els clots que encara hi queden i el solar es pugui fer net i es pugui tancar, com exigeix la normativa municipal", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló, quan ha visitat la zona que acollí la principal factoria de perles que durant el segle XX donà fama mundial a la ciutat. "Apostam perquè aquest solar es converteixi en un gran parc. És evident que en aquest sector de la ciutat hi falten espais públics i pensam que el projecte també servirà per renovar una de les entrades principals a Manacor", ha afegit la batlessa, Catalina Riera.

De fet, la batlessa, juntament amb Pedro Rosselló i el tècnic municipal Antoni Pascual, han acompanyat els enginyers que s'han encarregat d'executar les tasques de descontaminació. Des del passat mes de març s'ha fet feina en aquest espai per al desmantellament de dos antics dipòsits enterrats i la retirada de diversos caramulls de terra que ocupaven l'antic aparcament de la fàbrica.

Cargando
No hay anuncios

Urbanísticament, el Pla General (PG) de Manacor preveu que l'espai que ocupa el solar i els antics horts situats entre la via de Majorica i la ronda de Felanitx, d'uns 25.000 m2, es transformi "en un sector on s'ubicarà un gran parc que ha d'estar just al costat dels edificis de l'antiga fàbrica que s'han conservat", ha explicat la batlessa. A més, en aquest gran sector també s'hi ubicaran equipaments públics i sòl residencial.

Definir els equipaments

Per fer possible la transformació urbanística d'aquest espai, el Pla General, que està en tramitació, preveu un pla parcial. Això significa que "una vegada aprovat el Pla General seran els propietaris dels terrenys, entre els quals hi ha l'Ajuntament, els que hauran d'impulsar el pla que ha de definir el parc, els nous carrers que s'hauran d'obrir i tots els equipaments i solars", ha explicat Catalina Riera.

Cargando
No hay anuncios

Els caramulls de terra que s'han retirat durant les tasques de descontaminació procedien de la demolició de les antigues edificacions de la fàbrica i de terres contaminades catalogades com a residus no perillosos. "Aquestes terres s'han retirat i s'han transportat en vaixell a la Península perquè a Mallorca no hi ha gestors autoritzats per al seu correcte tractament", ha explicat Josep Cifre, un dels tècnics de l'empresa Adalmo, qui s'ha encarregat de supervisar les tasques de descontaminació.

Dipòsits de fuel

Pel que fa al desmantellament dels dos dipòsits de fuel, "hem hagut de tractar les restes de fuel per fer-les tornar líquides i poder buidar els dipòsits. Tan bon punt els tancs han estat buits els hem netejat i inertitzat abans d'esbucar tota l'estructura de formigó", ha afegit Cifre, que ha estat acompanyat per Aina Conti, l'altra tècnica encarregada de supervisar la descontaminació.

Cargando
No hay anuncios

Per donar per acabada la descontaminació, la Conselleria de Medi Ambient haurà de certificar que el solar ja no està afectat per cap element contaminant. L'empresa propietària del solar, Anida Operaciones Singulares, ha estat la responsable d'encarregar i sufragar els costos de la descontaminació, i l'empresa especialitzada Adalmo n'ha executat i supervisat les tasques.