Acaben les tasques de recuperació de Cala Mesquida, que estarà a punt per Setmana Santa

S’ha fet una recuperació del vessament de l’oli refrigerant del cable in situ; per tant, no s'ha perdut l’arena

Imatge del sistema dunar de la platja de Cala Mesquida
Ara Balears
29/03/2017
4 min

CapdeperaHan acabat les tasques de recuperació de la zona afectada pel vessament del fluid aïllant del cable elèctric que uneix Mallorca amb Menorca, a la platja de Cala Mesquida, al terme municipal de Capdepera. Aquest dimecres al matí, el mateix conseller Vidal, acompanyat pel director general d’Espais Naturals i Biodiversitat i el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de la Conselleria, Miquel Mir i Sebastià Sansó; el director de l’Àrea d’Energia i Indústria de la Delegació del govern, José Ignacio Pradas, i el director de Sostenibilitat i Innovació i el cap de la Demarcació de Transports de les Balears de Red Eléctrica de España, Daniel Pérez Varela i Francisco Meléndez, han pogut comprovar de primera mà la retirada dels equips especialitzats que han treballat des del principi de mes a la zona afectada.

Segons el conseller Vidal, “es tracta d’una actuació que no s’hauria d’haver produït mai; m’agradaria deixar ben clar que –a petició de la mateixa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca– Red Eléctrica va actuar voluntàriament d’una manera pionera a les Illes Balears i a l’estat espanyol. D’aquesta actuació, és important destacar que s’ha fet una recuperació del vessament de l’oli refrigerant del cable in situ. Per tant, no hem perdut l’arena de Cala Mesquida ni el medi ha quedat restituït”.

A més, el conseller ha volgut agrair l’esforç a Red Eléctrica de España i posar en valor aquesta actuació exemplar, ja que s’ha pogut fer abans que comenci la temporada turística. Vidal, però, ha afegit que “no podem aturar aquí; ambdues parts estam d’acord que aquesta instal·lació està quedant obsoleta i s’ha de canviar. No podem assumir cada any una intervenció de recuperació del medi o d’afecció al medi a causa d’aquest cable; no volem un cable obsolet a les Illes Balears”. Ha afegit que, “si volem energia i volem mantenir el nostre nivell de vida a les Illes Balears, hem de ser capaços de produir energies renovables i no dependre d’aquest tipus d’infraestructures que transporten l’energia entre illes o de la Península cap a les Illes”.

D’altra banda, el director de Sostenibilitat i Innovació de Red Eléctrica de España ha explicat que el cable data de 1975, però que no va pertànyer a l’empresa que representa fins al 2010. De llavors ençà, ha dit, “la nostra feina és mantenir-lo, ja que la seva vida útil no ha acabat. A més, actualment estam immersos en el projecte d’un nou enllaç que reforçarà la connexió entre illes i, per tant, possibilitarà una major interacció renovable”.

Les tasques de regeneració de la zona s’han efectuat en dos àmbits: l’arena i l’aigua. S’han arribat a tractar al voltant de quatre mil metres cúbics d’aigua i més de mil tones d’arena, tot in situ amb una tècnica de les més modernes que hi ha actualment. Les obres ja han acabat; ara l’equip està en fase de retirada i entre demà i divendres la platja estarà en perfecte estat.

Tot i així, encara quedarà pendent la recuperació de la part vegetal de les dunes, per a la qual Red Eléctrica de España presentarà un projecte que requerirà l’aprovació de les administracions competents. Una vegada hagi acabat la temporada turística, començaran les actuacions de millora del sistema dunar com a mesura d’acompanyament ambiental definida per les administracions competents.

Antecedents

Aquest succés va tenir lloc al final d’octubre de l’any passat, quan vessaren 3.600 litres d’un oli industrial biodegradable necessari per a la refrigeració i l’aïllament elèctric.

Red Eléctrica de España, titular de la instal·lació des de l’any 2010, presentà un pla de recuperació voluntari de la zona afectada a l’òrgan substantiu competent, la Direcció General d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, que consistia en el tractament de les aigües i l’arena in situ, sense que fos necessari aportar arena de cap altre indret.

Aquest tractament s’ha fet en dues fases: la primera ha consistit en el condicionament i la instal·lació dels equips de tractament de les aigües i els sòls i el començament de l’excavació, i la segona, en el bombeig i el tractament de les aigües de l’excavació i el rentatge de l’arena en una planta compacta. A mesura que l’arena ha tingut les condicions òptimes, cosa que s’ha comprovat amb analítiques, s’ha retornat al lloc d’origen.

Quan es detectà la fuita, Red Eléctrica de España segellà el cable i començà les actuacions d’emergència a la platja, en retirà l’arena impregnada i la gestionà com a residu. Posteriorment, dugué a terme dues campanyes de presa de mostres tant d’aigua com d’arenes per conèixer les concentracions romanents d’aquest oli industrial. La primera campanya va ser al final de desembre de 2016, i la segona, el gener de 2017. Els resultats mostraren que les concentracions d’oli industrial havien disminuït, que l’àrea d’afecció s’havia mogut un poc a causa dels forts temporals de tramuntana i les precipitacions dels darrers mesos i que no hi havia cap zona lliure d’afecció a la platja.

Després de conèixer els resultats analítics de les mostres de sòls i aigües, Red Eléctrica de España va encarregar una anàlisi quantitativa de riscs a una empresa externa acreditada, la qual mostrà que el risc per a les persones era acceptable; únicament seria nociu per a la salut de les persones si es produïa una ingestió massiva del producte.

La Direcció General d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus i Red Eléctrica de España, de manera coordinada i amb la participació de les direccions generals d’Espais Naturals i Biodiversitat i de Recursos Hídrics, la Demarcació de Costes i l’Ajuntament de Capdepera, valoraren positivament la proposta de recuperació d’aquest espai.

stats