L'adequació retributiva limitada al teatre de Manacor fa esclatar la resta de personal de l'Ajuntament

Màxima tensió sindical en el ple amb crits de "vergonya" cap al Pacte

El ple municipal, dividit a l'hora de tractar la problemàtica del personal municipal.
M. Barceló
12/03/2019
2 min

ManacorL'Ajuntament de Manacor ha aprovat una adequació retributiva i una regulació de les funcions per al personal del teatre municipal fora de la mesa negociadora. Ho ha fet deixant al marge altres departaments que també pateixen una sobrecàrrega de feina, amb la qual cosa s'ha creat un gran malestar que es va traslladar al ple d'aquest dilluns. El Pacte (El Pi, PP, AIPC) fou escridassat al crit de "vergonya" per part d'alguns sindicalistes i treballadors que ompliren el saló d'actes.

L'adequació retributiva singular és una fórmula proposada per la Delegació del govern central a l'Ajuntament per compensar l'excés de feina que assumeixen molts treballadors i mantenir determinats serveis. Aquest sistema es proposa davant la impossibilitat de poder fer més contractacions a l'Administració Pública mentre estigui vigent la Llei d'estabilitat pressupostària (llei Montoro).

El Pacte ha començat a aplicar aquest model compensatori amb quatre treballadors del teatre i sense deixar clar com ho farà amb la resta del personal en idèntica situació de sobrecàrrega de treball. "El teatre necessita tres vegades més personal, perquè té una programació que no hi ha qui l'aturi, i la llei Montoro no ens deixa contractar" més treballadors, va al·legar la batlessa Catalina Riera, justificant el fet de voler començar a regularitzar la situació laboral per a la plantilla que gestiona les arts escèniques.

Tots els partits de l'oposició, MÉS-Esquerra, PSOE i Volem, deixaren clar que el problema global s'ha de tractar a través d'una negociació col·lectiva, en la línia que demanen els sindicats i molts treballadors. "Aquí hi ha la manca d'un full de ruta, que fa empegueir", va protestar la portaveu socialista, Núria Hinojosa, mentre Carles Grimalt, de Volem, defensà l'externalització de determinats serveis que no puguin cobrir les actuals plantilles.

Manca de personal

Per a Miquel Oliver, portaveu de MÉS-Esquerra, si el teatre és un departament amb llocs de feina peculiars, "també ho són els del cementeri, la Policia, la Brigada, Esports...", amb la qual cosa, si la solució no es planteja a través de la mesa negociadora, s'estarà creant una situació de discriminació que els sindicats ja han denunciat a Inspecció de Treball. També es queixà que fos la delegada de Cultura, Antònia Llodrà (AIPC), qui defensàs la proposta d'adequació retributiva i no la delegada de Personal, Maria A. Sansó (PP).

"Es compromet a parlar de retribucions singulars amb altres col·lectius o només intenta arribar al maig?", demanà Oliver a la batlessa, qui, com a exemple, insistí que en el Departament d'Educació hi ha molts projectes que no es poden dur a terme "perquè el personal no té temps, i no hi ha més recursos econòmics perquè no es pot recórrer al superàvit". Riera donà a entendre que l'atenció especial cap al personal del teatre és el cas més sagnant de manca de recursos humans.

MÉS-Esquerra calcula que l'Ajuntament necessita 60 treballadors més per mantenir tota l'actual xarxa de serveis, i assenyala que són més de 200 els treballadors als quals, per dret, toca també una adequació retributiva dels seus llocs de feina. Oliver reconeix que "fa massa temps que el problema està damunt la taula i que els batles dels darrers 12 anys, inclòs jo mateix, no hem estat capaços de solucionar".

stats