Les administracions donen el vistiplau a ampliar l’hotel Formentor

El propietari, el fons d’inversió andorrà Emin Capital, engrandirà el complex un 6% acollint-se al decret de mesures urgents covid, que permet estendre fins a un 15% la superfície dels establiments

L’hotel Formentor des de la costa de Pollença.
07/05/2022
3 min

PalmaL’Ajuntament de Pollença ha autoritzat aquest divendres el projecte d’ampliació de l’hotel Formentor. D’aquesta manera –i després de rebre els informes favorables del Govern i del Consell de Mallorca–, el fons d’inversió andorrà Emin Capital ja té tots els permisos per executar l’obra, que pretén recuperar el prestigi que l’hotel Formentor va dur per bandera durant anys en el sector del turisme de luxe a través de la cadena Four Seasons. 

Per a l’ampliació, el propietari s’ha acollit al decret de mesures urgents covid-19 per a l’impuls de l’activitat econòmica, el qual permet ampliar els establiments hotelers fins a un 15%. Finalment, així ha estat i la superfície que s’ha previst estendre és del 6%, segons descriu la llicència. En concret, l’engrandiment “no és d’alçada, sinó que les zones que estaven soterrades s’obren cap a la mar per convertir-les en espai d’ús comú, com un spa o una sala de congressos”, segons ha explicat a aquest diari el batle del municipi, Tomeu Cifre. 

A partir d’ara, es poden continuar les obres, que tenen un pressupost de 25 milions d’euros i un termini d’execució de tres anys. Això i la inevitable rellevància turística i històrica del lloc fan que aquest sigui el principi d’una nova etapa per a l’establiment i, tal vegada, també per a Pollença: “L’hotel tornarà a ser un referent no només a Mallorca, sinó a tota la Mediterrània”, considera el batle. El procés per arribar a aquest moment no ha estat ràpid.

El mes de juny de l’any passat, el Consistori ja havia tramitat una primera llicència per a la reforma integral de l’hotel, que no va estar lliure de polèmica. L’oposició de Pollença i l’advocada Antònia Gomila varen denunciar presumptes irregularitats en la qualificació urbanística de la parcel·la. Ara, informes tècnics i jurídics avalats pel Consell asseguren que “es compleixen els criteris bàsics d’urbanització del sòl”. 

Cal tenir en compte que el projecte d’ampliació de l’hotel ha passat per les mans de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i la Direcció insular d’Urbanisme del Consell de Mallorca amb un “parer favorable”, segons descriu la llicència. Per altra banda, el departament de Patrimoni va demanar al Consistori, l’octubre de l’any passat, que protegís l’edifici a través del catàleg de patrimoni municipal. El batle va explicar en el seu moment que la proposta “arribava tard”, perquè ja s’havia obtingut la llicència inicial quan la institució insular va fer la sol·licitud. De tota manera, encara ara, Pollença no disposa d’un catàleg de patrimoni definitiu. 

Un altre punt que han revisat les institucions és l’afectació de les obres al paisatge. “Des de l’Ajuntament hem insistit molt en la protecció de l’espai”, assegura Cifre. Segons la llicència oficial, els informes de les administracions supramunicipals confirmen que l’ampliació no afectarà l’entorn natural que enrevolta l’hotel i que forma part de la Xarxa Natura 2000, una xarxa ecològica europea integrada per zones especials de conservació. Amb tot, cal considerar que qualsevol actuació a l’exterior ha de disposar d’una autorització independent de la de les obres. “No es pot suprimir ni afectar cap arbre dins l’àmbit de la parcel·la d’actuació sense tenir els permisos administratius adients”, descriu el document. A més, el permís regula un decàleg de normes que s’han de complir a l’hora de fer les obres, com per exemple qüestions que afecten el trànsit: “No es podrà interrompre amb cap classe d’efectes”, especifica la llicència.

Els nous gestors

El propietari actual, el fons d’inversió Emin Capital, va adquirir l’hotel de mans del Grup Barceló el desembre de 2020. L’opció de compra es va pactar el 2019, per 165 milions d’euros. De llavors ençà, un centenar de treballadors es troben en situació d’Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO). Per aquest motiu, el mes de març passat expressaven preocupació als mitjans de comunicació pel retard de la reforma. Pel que fa a aquest aspecte, l’empresa va assegurar que l’ampliació millorarà les condicions laborals de la plantilla, que es veurà triplicada amb un total de 460 treballadors directes.

La gestió de l’hotel serà a càrrec de la cadena canadenca Four Seasons. Segons explica el batle, “és una cadena prestigiosa que a Espanya té un hotel a Madrid i el de Formentor serà el segon”. Així, el conegut hotel Formentor passarà a anomenar-se Four Seasons Resort Mallorca at Formentor i la intenció és convertir-lo en un cinc estrelles de luxe. Abans que el grup Emin Capital compràs l’hotel, havia estat propietat del Grup Barceló, que el va adquirir l’any 2006 per 70 milions d’euros a la família Buades (tenia el 63% del capital) i la Fundació Costa i Llobera (amb el 37% del capital). Antigament, la finca on està situat l’establiment era propietat dels familiars del poeta Miquel Costa i Llobera.

stats