Part Forana22/11/2018

"Les administracions s'han portat bé; si no, hauríem hagut de tancar"

Comerços i indústries de Sant Llorenç gestionen les ajudes i van recobrant el pols, mentre el negoci de la loteria esgota existències

M. Barceló
i M. Barceló

Sant LlorençAmb les primeres ajudes del Govern, molts comerciants han començat a aixecar el cap, i a mig somriure. A mesura que passen els dies i veuen que podran recuperar, si no tot, la major part del negoci, els sentiments sobre el que han viscut, amb la tràgica torrentada del 9 d'octubre, flueixen amb més claredat, i reconeixen que l'ajuda institucional ha actuat, en bona part, com a salvavides. I és que a molts l'assegurança no els ha cobert tots els desperfectes.

Una vegada atesa l'emergència social, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria assegura que es fa tot el possible perquè els 116 comerços i indústries damnificats de la comarca del Llevant remuntin.

Cargando
No hay anuncios

Una bona part dels comerços visitats aquest dijous per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller del sector, Yago Negueruela, han agraït que les administracions hagin estat sensibles, no sols al drama personal, sinó també a la pèrdua dels negocis que, en cas d'haver de tancar, haguessin deixat sense feina uns quants centenars de persones, entre empresaris i treballadors.

Toni Bauzà, de Can Llavorim, va veure devastats els seus dos magatzems. Ell és un dels 50 empresaris que, "passat un mes", han cobrat l'ajuda del Govern, 100.000 euros que li han permès reemplaçar gran part de la maquinària bàsica per fer mobles "i recuperar la normalitat". Aquest empresari del sector de la fusta assegura que "les administracions s'han portat bé; si no, hauríem hagut de tancar". A més, en tenir el negoci arran de torrent, el ferotge aiguat el deixà sense tres vehicles.

Cargando
No hay anuncios

A Can Bernat, una fusteria del carrer de Son Servera, també prop del torrent, l'onada d'aigua i fang el deixà sense el negoci de mobles de cuina. Un mes i mig després, ha recuperat el 90% de l'activitat, perquè encara hi ha mecànics arreglant algunes màquines.

Esperant la nova maquinària

A Cristalleria Sant Llorenç, la propietària Aina Sánchez recorda que l'únic que va deixar la torrentada fou el moble del mostrador per atendre clients. "Si n'heu de menester un, comprau-lo com aquest", diu fent broma. Ella també viu amb una certa satisfacció el fet de veure com va tornant tot a la normalitat: "Fa dos dies vàrem rebre el camionet nou i la setmana que ve rebrem la maquinària nova, que ens ve d'Itàlia", explica.

Cargando
No hay anuncios

A Fruites Sancho, també al barri més inundat del poble de Sant Llorenç, Biel i Miquel Sancho es mostren satisfets del suport econòmic que han rebut i recorden que, a més de la seva gran botiga de fruita, la seva casa quedà inundada. Biel assegura que els primers 15 dies després la torrentada no es veia amb coratge de reprendre el negoci: "No hi havia manera". Ara, "amb les ajudes ràpides" ha recuperat l'ànim. I ho fa amb el compromís de, si arribàs l'ocasió, "anar a ajudar allà on faci falta". "Hem rebut una lliçó de per vida", assegura, referint-se a la joventut que "tant criticàvem per estar sempre penjada al mòbil" i que va ajudar força tota la gent afectada.

Però no tots el negocis van al mateix nivell que els visitats per la primera autoritat de la comunitat. Molts negocis tenen la maquinària en reparació i no poden reobrir o els seus propietaris fan comptes abans de decidir "cap a on prendre". La joieria Can Ignasi al carrer Major, per exemple, té la sala neta però encara tancada i sense material. La mateixa imatge ofereix Electrodomèstics S'Elèctric, tancat amb clau. Perruqueria Àngels, a la plaça de l'Ajuntament, ha reobert amb nou 'look' i amb una reforma de dalt a baix.

Cargando
No hay anuncios

Bogeria per la loteria 'llorencina'

A l'empenta econòmica de les administracions, molta gent espera que s'hi sumi la sort del sorteig de Nadal. Des que va reobrir, el negoci de Sant Llorenç amb més visites és, sense dubte, l'administració de loteria que regenta Lourdes Caldentey. Cada moment ha de repetir el mateix als clients que hi fan coa: "No tenim números amb bitllet, s'ha de treure de màquina". L'administració ha esgotat existències pròpies. El números abonats, fa temps que s'acabaren. Les participacions ara es treuen per via telemàtica, això sí, amb el segell de l'administració com a senyal d'haver estat adquirit a Sant Llorenç. "Hem venut el doble que l'any passat, i hem fet tres comandes", reconeix Lourdes, que no atura de despatxar.

Cargando
No hay anuncios

Els hotelers de Palma amb Sant Llorenç

A pocs metres de l'administració de loteria, el batle, Mateu Puigrós, es fa la foto amb un xec de 30.000 euros que dona a l'Ajuntament Javier Vich, en nom de l'Associació Hotelera de Palma que presideix, i que permetrà entregar 100 vals de 300 euros cadascun a cent famílies damnificades, "amb preferència per a les que tinguin menors de 12 anys a la unitat familiar".

Sant Llorenç batega entre renous: el de la maquinària nova que es descarrega per als comerços, el de les formigoneres de cases en restauració, el del mercat setmanal amb venedors fent ofertes i el de l'obrir i tancar de la porta de la casa de la sort. Al torrent, fa dies que l'aigua baixa neta.