Els agricultors auguren una mala collita de l'oliva per les onades de calor i la sequera
Segons Conserves Rosselló la campanya serà "magre" i potser "no arribarà al 50%", tot i que el goteig ha salvat gran part dels fruits
PalmaLa collita d'oliva d'oli es reduirà aquest 2022. Així ho ha explicat Joan Ramis, gerent de Conserves Rosselló, qui ha dit que les altes temperatures i la poca pluja faran minvar la collita, que "potser no arribarà al 50%". Malgrat que encara sigui "un poc prest" per fer prediccions, Ramis ha advertit: "La floració no va anar gaire bé i les sequeres fora de temps fan molt de mal a l'arbre, l'estrès hídric que han sofert les oliveres ha estat molt gros".
En canvi, Andreu Vila, tècnic d'olivar i vinya d’APAEMA, ha afegit un contrapunt: "La calor ha matat totes les larves de mosca, que és el principal problema que tenim amb les oliveres a Mallorca, tenim manca de producció, però en l'àmbit sanitari s'ha pogut controlar i no hi ha disminució per picades". El tècnic ha dit que el regadiu salva moltes collites i que, els llocs on no es pot regar l'olivera, l'oliva està estressada. "Això pot arribar a ser bo a escala de qualitat perquè es concentren més els aromes, però tot té un límit" ha matisat Vila. Igualment, Joan Mayol, president de la DO Oli de Mallorca, ha advertit: "Es preveu una disminució de la producció a Mallorca, ara bé, no tan gran com altres bandes gràcies al goteig".
El president de la Cooperativa Agrícola de Sóller, Miquel Gual, ha assenyalat: "Al Pla hi ha un esplet digne, el tema és que arribi a port o no". Gual ha alertat que si les temperatures continuen tan altes deu dies, quedarà molt poca oliva perquè "s'assecarà i caurà", mentre que si plou i davallen les temperatures el sol deixarà de "castigar el fruit". De totes maneres, el solleric fa una diferenciació entre les oliveres de la muntanya i les del Pla: "L'olivera de muntanya té poca oliva i la pot mantenir perquè té una xarxa reticular i d'arrel molt gran que els hi dona capacitat d'aguantar bé les sequeres, al Pla pot ser que la setmana que ve no n'hi hagi si persisteix aquesta calor".
Per la seva banda, el director de Son Mesquidassa, Juan José Alcaide, ha dit que la temporada "ve fluixa" i que tendran una collita "del 40%, més o manco". "Primer les gelades varen afectar la flor, la calor va venir de cop i la poca aigua ha acabat de rematar", ha explicat Alcaide. A més, Ramis ha afirmat: "El mal ja està fet, si haguéssim tingut una primavera suau amb una bona floració la pluviometria seria més normal i l'arbre estaria en millors condicions per dur el fruit a bon port". En aquest sentit, Mayol ha destacat que les pluges important per l'olivera són les de l'hivern: "Si ara plogués influiria més a la collita del 2023 que a la del 2022".
El director de Son Mesquidassa ha assegurat que "la collita està pràcticament feta i no hi ha solució", ja que si plou millorarà la qualitat de l'oli, però "la quantitat de fruit no variarà". Ramis ha declarat que a Conserves Rosselló tenen sistema de goteig, però que si no el tenguessin "no hi hauria res". "Perquè anàs bé hauria de ploure cada setmana, però l'arbre no es recupera immediatament i, a més, la temperatura s'hauria de suavitzar", ha apuntat el gerent.
Collita i preus
Ramis creu que "les pluges de tardor podrien pal·liar una mica la situació", però "està tot que fa pena de tan sec que està". Aquesta sequera estressa l'arbre i fa que caigui l'oliva abans d'hora, la qual cosa avança també les dates de recol·lecció: "Les altes temperatures avancen la maduració del producte i fa que en sigui més urgent la collita, ja que el sol perjudica el fruit", ha contat el gerent de Conserves Rosselló. D'altra banda, Alcaide diu que la collita abans es feia "a mitjan octubre", però enguany començarà a final de setembre o principi d'octubre.
Mayol ha dit que normalment l'oliva s'agafa entre l'octubre i el novembre, però enguany "està madurant ràpid i els arbres van menys carregats". D'altra banda, Vila ha explicat que l'olivera és el cultiu més adaptat a les condicions mediterrànies i "li agrada que plogui poc durant l'estiu", ara bé, aquest any el qualifica de "exagerat". "Si plogués reviscolaria i augmentaria els calibres, la qual cosa suposaria la recuperació d'una part de la collita" ha conclòs el tècnic d'APAEMA.
Pel que fa al preu de l'oli d'oliva, Ramis ha assenyalat: "Si hi ha poca producció hi haurà pocs pots i, per tant, s'intentarà defensar els costs; si és necessari apujar preus, es farà". Alcaide ha coincidit amb aquesta afirmació: "El preu de l'oli d'oliva està en alça, hi ha poc oli i molta demanda, la pujada ja s'està veient a la Península, on val quatre euros el litre, quan el màxim havia estat com a molt de 3,50 euros".
Per la seva part, Mayol ha assenyalat que no veu "probable" la pujada de preu perquè l'oli mallorquí es va independitzar dels preus especulatius de les llotges de la Península. "Els oliers fa anys que varen fixar uns preus en funció dels costos de producció i no dels moviments de mercats, però ens ha pujat tot el subministrament" ha lamentat el president de la DO. Finalment, Gual, ha afirmat que més que en els preus, aquesta situació pot afectar el servei: "Possiblement, hi haurà poc oli de Mallorca enguany, la qual cosa farà que la gent compri oli d'altres bandes, un drama ara que el mercat d'aquest producte està consolidat a l'illa".