L'Ajuntament de Manacor exigeix aturar la vaga de fems, que el comitè vol dur "fins al final"
L'oposició critica la gestió de la crisi i és partidària de municipalitzar el servei
ManacorUn segon intent d’aturar la vaga indefinida del servei de recollida de fems al municipi de Manacor ha fracassat aquest dijous, després de cinc hores de reunió al TAMIB entre Lumsa, l'Ajuntament i els treballadors. Ha estat una trobada a la recerca d’un ajornament de l’aturada, en tant que es negocien de bell nou les demandes, tal com exigia el delegat de Medi Ambient de l'Ajuntament, Pedro Rosselló, cosa que no ha acceptat el sindicat CCOO, fins al punt que la demanda del regidor del PP ha creat una forta crispació i tensió a la reunió.
Els treballadors exigeixen "fets concrets", més que "condicions per part de l'Ajuntament". Per a aquest divendres matí, el comitè d'empresa està convocat a l'Ajuntament a una nova ronda en què s'instarà els treballadors a tornar als seus llocs de feina. Àngela Jiménez, presidenta del comitè d’empresa, ha dit que la vaga continuarà endavant "fins al final, encara que ens deixin sense menjar, perquè ja ens varen enganar una vegada". Per als treballadors, "l’Ajuntament prefereix engreixar l’empresa amb complements de servei, com el darrer de 180.000 euros, i s'oblida dels treballadors".
La part laboral s’ha reafirmat que "l’Ajuntament no té voluntat de solucionar el problema, amb una previsió de només incrementar un 1,75% la massa salarial de la plantilla" en la propera contracta, quan el que demanen el treballadors és un sou base de 1.000 euros (un 21% del que cobren ara, amb nòmines de 850 euros). La presidenta del comitè d'empresa s'ha queixat que el regidor del PP "va tenir la santa barra de dir-nos que a la darrera vaga (2016) ens varen augmentar el sou igual que als funcionaris", un 1,2%.
Per tant, la vaga es manté, mentre els diferents portaveus de l’oposició (MÉS-Esquerra, PSOE i Volem), cridats a consultes per la batlessa aquest dijous dematí, són partidaris que l’equip de govern iniciï el procés per municipalitzar el servei.
Crítiques al regidor de Medi Ambient
Carles Grimalt, de Volem, creu que el resultat de la vaga deriva de la poca feina que el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló, dedica al càrrec "quan té una regidoria potent que exigeix dedicació exclusiva i molta responsabilitat”. Per a Grimalt, la societat anònima municipal (SAM) genera actualment dos milions de beneficis i podria assumir la gestió del servei de recollida de residus i neteja urbana.
Miquel Oliver, de MÉS-Esquerra, es queixa que la supervisió en el control del compliment de les condicions de la concessió ha fallat, des que l’actual equip de govern (El Pi, PP i AIPC) va assumir el poder municipal, el novembre del 2015. Oliver recorda l’agreujant que fa poc es va atorgar un suplement de 180.000 euros a l’empresa Lumsa per tal de millorar freqüències i neteja, "que tampoc no s’ha complert, perquè Manacor continua igual de brut".
Núria Hinojosa, del PSOE, ha criticat que el nou plec de condicions no atengui les demandes salarials i que no s’exigeixi al futur concessionari les millores que reclamen els treballadors, "que entenem que són totalment justes".
Per la seva banda, la batlessa, Catalina Riera (El Pi), ha recordat que el conflicte de les concessionàries no és exclusiu de Manacor i que es fa necessari que "el Govern es mogui i impulsi un conveni per a tot el sector”.