Mobilitat

Algaida prohibeix excursions de vehicles de motor a zones protegides

Els que ho incompleixin s’enfronten a sancions econòmiques que poden arribar als 500 € i la immobilització del vehicle

L’objectiu d’aquesta mesura és garantir la conservació dels espais naturals
Josep Maria Sastre
21/06/2024
2 min

AlgaidaL’Ajuntament d’Algaida ha aprovat una modificació de l’ordenança municipal de circulació i mobilitat mitjançant la qual prohibeix les excursions de vehicles de motor a les zones protegides del terme municipal.

En l’ordenança aprovada ahir definitivament s’apunta que “aquesta restricció afecta espais naturals (ANEI i ARIP), per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), que regula els usos en els espais de rellevància ambiental (espais naturals protegits, xarxa Natura 2000), a més de la resta de la normativa de protecció d’espais, com els hàbitats d’interès comunitari 2022”.

L’objectiu d’aquesta mesura és garantir la conservació dels espais naturals, “assegurant així el respecte a la propietat pública i privada del medi rural”. La nova ordenança afecta espais naturals protegits, com ara el massís de Randa, camí de Punxuat, puig de Son Roig, puig de Pola, Son Lleó Son Sastre, puig de Bord, puig de Castellitx, Castellitx de la Pau, puig de Son Alegre, putxet de Son Redó, puig de Son Veny, Son Puigserver, Cas Vicari Jordà, Can Floret, entre altres.

La batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, ha explicat que aquesta mesura ja ha estat informada a les empreses de la zona de l’Arenal de Llucmajor i de Palma que lloguen aquests tipus de vehicle 4×4, quads o motocicletes perquè no organitzin excursions i informin els seus clients sobre les conseqüències de vulnerar el que estipula aquesta ordenança.

Concretament, s’enfronten a sancions econòmiques que poden arribar als 500 € i la immobilització del vehicle. A més, es podrà exigir “la restitució del medi físic a l’estat anterior a la comissió de la infracció i de l’obligació d’indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats”.

Queixes veïnals

Les queixes veïnals a les zones protegides i especialment a Randa són una constant. "Residents de Randa, pagesos, gent que viu a foravila ens han fet arribar les seves queixes i des de l'Ajuntament també vàrem detectar l'augment d'aquest tipus d'excursions", explica la batlessa qui en conta les conseqüències: "Fan malbé la paret seca, els camins, la flora i fauna i tot això a banda de la contaminació acústica per tot allà on passen".

Un dels punts conflictius era el carrer de sa Font de Randa. "És un clar exemple del que passa. Hem hagut de col·locar-hi barreres perquè els vehicles de motor no hi passin. En lloc de baixar per la carretera principal, baixaven pel carrer de sa Font que està empedrat i en rompien les pedres. A més, s'aturaven a sa Font i a banda que feien renou, hi deixaven brutor. Era un desastre".

Aquesta modificació de l'ordenança se suma a l'objectiu de l'Ajuntament d'Algaida que s'ha proposat pacificar Randa.

stats