ARCA presenta al·legacions al PGOU de Felanitx per prohibir bars i restaurants a primera línia de Portocolom
L'entitat denuncia que s'ha plantejat la zona de sa Capella per fer-hi habitatges plurifamiliars
L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha presentat al·legacions al Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) de Felanitx, aprovat inicialment, per prohibir que es puguin dur a terme activitats d'oci i restauració a la primera línia de sa Capella, a Portocolom. A banda d'això i segons l'entitat, s'ha dissenyat el pla perquè a la mateixa zona s'hi puguin fer habitatges plurifamiliars, però el lloc té una figura urbanística que inclou la conservació dels valors històrics i mediambientals.
Per l'entitat, la zona en qüestió és considerada part del nucli tradicional de Portocolom, la qual es remuntaria al segle XIX i s'ha conservat quasi intacta fins avui dia, tot i estar situada a primera línia. Tot i això, ARCA demana que la primera línia de sa Capella, composta per edificis de construcció unifamiliar, tingui també la figura urbanística RE NAP, la qual és més restrictiva en l'àmbit urbanístic i apel·la a desenvolupar un esperit més conservador en matèria de patrimoni històric i cultural.
Així, ARCA argumenta que la zona presenta uns valors residencials prou importants i la possible incursió de restaurants faria perdre aquests valors. De fet, l'entitat explica que vol evitar que Portocolom es converteixi en un indret com Cala Ratjada o estendre la situació de la zona de la Duana, també de Portocolom.
Més protecció a Portocolom
A banda d'això, ARCA va més enllà i demana també que es revisi el Catàleg de Patrimoni de Felanitx perquè "hi ha fitxes de catalogació que no s'adapten a la realitat actual o presenten algunes errades o incorreccions que s'haurien de solucionar", a més de considerar que s'han d'incloure al catàleg l'església de Portocolom i els antics camins públics. A més, l'entitat considera que les normes d'estètica són insuficients, sense normes de composició de façanes ni instruccions sobre colors o d'intervencions artístiques a la façana.
L'entitat insisteix que Portocolom presenta alguns espais d'important rellevància en l'àmbit històric, cultural i ambiental com, per exemple, la plaça de Sant Jaume, la qual hauria de gaudir d'una protecció a escala ambiental de l'espai públic i els edificis que es troben al seu voltant. Igualment, consideren que s'hauria de protegir la cova del Coll, la cavitat subaquàtica de major recorregut a tot l'Estat. Precisament, aquest cova transcorre pel subsol de sa Capella de manera subaquàtica. Per últim, ARCA demana una normativa per a la conservació i el manteniment de l'arbrat, tant dels carrers com de les parcel·les.