Patrimoni

Arquitectes europeus intentaran convertir el Sindicat del vi de Felanitx en un centre cultural

L’Ajuntament presenta l’antiga cooperativa, tancada fa 35 anys, al concurs European 18 amb l’objectiu d’atreure talent per transformar-ne la imatge

La proposta cerca transformar l'edifici cooperatiu combinant tradició i innovació.
23/02/2025
2 min
Regala aquest article

ManacorL'Ajuntament de Felanitx ha presentat l’antic Sindicat vinícola al concurs europeu de joves arquitectes European 18. L’objectiu és rehabilitar aquest emblemàtic edifici per reconvertir-lo en un espai cultural i social. La proposta cerca transformar l'edifici cooperatiu combinant tradició i innovació, “generant sinergies entre el patrimoni arquitectònic, l’entorn natural i els modes de vida comunitaris”, expliquen des del consistori, que compta amb la col·laboració tant del Consell de Mallorca com del Govern.

El Sindicat ha estat seleccionat com un dels llocs participants en aquesta prestigiosa competició. Els plecs del projecte posen èmfasi en la sostenibilitat, proposant l’ús de materials locals com el marès i tècniques constructives tradicionals, integrades amb solucions modernes per afrontar els reptes del canvi climàtic. A més, es vol impulsar la revitalització artística, socioeconòmica i cultural de la zona.

La batlessa de Felanitx, Catalina Soler, ha expressat la seva satisfacció per haver estat seleccionats, i ha afirmat que “anam pel bon camí” i que el projecte de rehabilitació “espera adaptar el Sindicat als temps actuals”. Soler reconeix que serà un projecte ambiciós i costós, però reafirma “el compromís de continuar treballant per fer realitat un vell desig dels felanitxers”.

La indústria

El temps no afecta els pobles i les seves gents de la mateixa manera, ni tampoc el patrimoni arquitectònic, que pateix en les seves pedres l'abandonament burocràtic i el buit d'explotació. El Sindicat o Celler Cooperatiu va ser edificat entre 1920 i 1922, durant una època d'efervescència vinícola, seguint els plans modernistes de l'arquitecte Guillem Forteza. Va fabricar i vendre fora un producte que fins al 1923 només es comercialitzava al municipi.

Detall de l'interior.

El Sindicat va ser l'obra culminant d'una societat cooperativa fundada el 1919 per Bartomeu Vaquer Veny (president de la Cambra Agrícola), Miquel Caldentey Tallades (president de la Caixa Rural de Felanitx) i l'enginyer agrònom Ernest Mestres Artigas. Aquesta societat va arribar a tenir més de 500 socis i més d'un miler de productors dependents. La producció diària de litres de vi també es comptava en xifres de tres zeros.

Crisis i subhasta

Amb el pas de les dècades, es va produir un desplaçament de les denominacions d'origen arreu de l'illa. El Celler Cooperatiu començava a mostrar símptomes evidents de declivi. La reducció de la plantilla i un deute de més de 130 milions de pessetes van portar el somni industrial del municipi a un declivi irreversible. Els esdeveniments es van precipitar, i a principis dels anys noranta l'edifici va passar a mans de La Caixa, que va gestionar els seus deutes fins que finalment va decidir subhastar l'obra i el seu llegat al gran públic. L’any 1992, l’edifici va passar a mans del cellerer de Binissalem Pau Ripoll Pol, que es va avançar a un grup d'inversors britànics. Finalment, l’any 2019 l’edifici va passar a mans públiques, quan el Consell de Mallorca el va expropiar per 1,8 milions d’euros.

stats