Part Forana 14/06/2024

Artà no vol vendre's als americans: "Cercau un altre arxipèlag per comprar; les Balears ja les heu corcat"

Els veïns del municipi s'han unit per fer front a l'especulació i la venda de cases a estrangers

2 min
L'anunci que la immobiliària envia als veïns d'Artà

PalmaNova mobilització contra l'arribada massiva de turistes i estrangers a les Illes Balears amb l'objectiu de demostrar a les immobiliàries que "Mallorca no es ven". L'anunci d'una empresa a Artà amb el lema "Vols vendre casa teva als americans?" ha fet que els veïns d'Artà s'agrupin i es mobilitzin per exigir a la immobiliària que cerqui "un altre arxipèlag per comprar".

Per transmetre aquesta idea als propietaris i treballadors de l'empresa, els veïns han elaborat un correu electrònic conjunt per fer arribar com a resposta als anuncis d'aquesta immobiliària que reben a ca seva. A l'escrit, els expliquen que l'habitatge digne és "fonamental per a la salut i l'estabilitat de les persones" i que l'especulació i venda massiva als estrangers han fet que actualment "no sigui possible viure en pau, amb seguretat i dignitat".

A més, els expliquen que la pressió urbanística i demogràfica que pateix Mallorca "ha superat els límits de la sostenibilitat" i els assenyalen que, gràcies a l'especulació que practiquen les immobiliàries, "cada vegada són més els mallorquins que es veuen obligats a malviure en condicions precàries i infrahumanes". "No podem acceptar que milers de persones quedin sense sostre perquè alguns puguin tenir una segona o tercera residència de vacances", han denunciat en el correu electrònic que fan arribar a la immobiliària. Per acabar la seva reivindicació, a més del 'Mallorca no es ven', els veïns l'acompanyen de la frase "Cercau un altre arxipèlag per comprar. Les Illes Balears ja les heu corcat i corromput tant que són territori eixorc".

Aquesta iniciativa va néixer de manera inesperada i causal. Un grup d'amics de diferents edats i gustos va compartir la seva indignació en un perfil dels amants de la glosa d'Artà. Quan van veure que la ràbia i la impotència eren un sentiment comú varen decidir unir-se per lluitar contra aquesta situació. "Nosaltres feim el que podem, intentam sumar el nostre gra d'arena en la lluita contra els dos grans problemes de Mallorca: l'accés a l'habitatge i la massificació turística", explica Marina Forteza, membre del col·lectiu que ha posat en marxa aquesta iniciativa.

En aquest sentit, ha explicat que ja s'han posat en contacte amb residents a Manacor que viuen una situació similar i que esperen que aquesta iniciativa creixi i les empreses entenguin que "Mallorca no és un territori en venda i que no poden expulsar els mallorquins de les seves cases". "Si un alemany pot pagar 500.000 euros, un americà en pot pagar cinc milions. Què feim els mallorquins davant aquest fet? On podem viure?", es demana amb preocupació Forteza. De fet, a l'anunci que reben els veïns d'Artà a les seves bústies, la immobiliària destaca que el mercat americà està en creixement i anima els mallorquins a "aprofitar-se d'aquesta situació".

D'altra banda, en el correu que ja molts veïns han fet arribar a la immobiliària els critiquen, també, que l'anunci (que explica l'oferta en quatre llengües diferents) no estigui en català.

Per acompanyar la publicació a xarxes socials on han donat difusió al moviment contra aquesta situació, el grup d'amics artanencs han fet servir una de les seves grans passions: la glosa. En aquesta, de manera irònica i amb l'art illenc per glosar, han plasmat la indignació davant els problemes que han duit l'especulació i la massificació turística a l'Arxipèlag i concretament a Artà. La glosa diu així:

  • Mallorquí de socarrel,
  • if you want to sell your hause,
  • diga-ho als Mayer & Dau
  • que per Mallorca són fel

  • Normal si te preocupes
  • Roda bé sa clau quan tanquis
  • I no ho dic per els ocupes
  • Mos invadeixen els yankees!

  • Entre Yankees i Alemanys
  • Mallorca ja està saldada
  • Tancau-vos amb claus i panys
  • No deixaran quarterada!

  • Hamburgueses, Currywurst
  • Mantega de cacauet
  • Això pareix Hollywood
  • Tot Mallorca faran net
stats