El correbou de Fornalutx torna amb menys públic i sense presència de manifestants
Els veïns de la localitat han hagut d'esperar dos anys per veure el brau a causa del covid-19, tot amb els canvis corresponents de la Llei de Benestar Animal de Balears
PalmaEl correbou de Fornalutx ha tornat aquest dimecres després de dos anys d'espera. Els habitants del poble i també dels municipis propers s'han aixecat prest per anar a veure l'única festa de Mallorca en què participa un animal. Si bé és cert que a les 8 del matí –que és quan comença la baixada del bou pel camí de Tramuntana– la plaça d'Espanya ja estava plena, enguany hi ha hagut manco assistents i els animalistes no s'han manifestat durant la festa. Els agents de la Guàrdia Civil han assegurat que "fa anys que no passa res i s'està molt tranquil" i que "fa temps que no hi ha confrontació entre els fornalutxers i els animalistes". I és que es tracta d'una tradició que ha generat molta polèmica durant els darrers anys, la qual cosa va ocasionar que es modificàs la Llei de Benestar Animal de Balears l'any 2017.
Arran d'aquesta llei, l'animal que fa la cercavila és un bou, en comptes d'un toro i, a més, és ximple. D'altra banda, també s'ha deixat de sacrificar l'animal i s'ha prohibit acostar-s'hi. Amb tot, davant aquests canvis, molts de veïns han comentat avui dematí que la festa "ja no és el que era". Aquest 2022 s'ha fet l'itinerari dels inicis, que ha anat des del Maiol –la part més alta de Fornalutx– fins a la plaça del poble. Els carrers engalanats per les festes s'han omplit de persones de totes les edats expectants per veure passar el bou. El sus s'ha donat, com sempre, amb el llançament d'un coet. "Ens agrada la tradició i sempre s'ha procurat no fer mal al brau", ha comentat Crescencio, un veí de la localitat.
Tot seguit, els xeremiers del municipi han començat a sonar i l'animal ha anat recorrent els carrers empedrats acompanyat dels voluntaris durant uns vint minuts. El bou manso ha anat fermat fins a la font de la plaça d'Espanya, on l'al·lota que ha fet primer els 18 anys enguany li ha col·locat una corona de llorer. "Aquesta corona és una ofrena a l'animal, ja que per molt que diguin que l'angoixam i li feim mal, el respectam", ha assenyalat Maria, l'encarregada de fer l'ofrena aquest 2022. Després d'aquest acte simbòlic, han ficat el bou dins una gàbia, a fi de tornar-lo a la seva finca. "Ara ja no se'n reparteix la carn i han canviat moltes coses, però és una tradició guapa que vivim molt". És més, el regidor de Festes,Felip Reynés, ha fet un discurs i s'ha emocionat explicant el sentiment que suposa aquesta festa pels fornalutxers.
En qualsevol cas, molts dels assistents han comentat que no hi havia gaire gent comparat amb altres anys. L'edició d'aquest 2022 ha caigut entre setmana, ja que cada any varia perquè es fa el dia previ de la Mare de Déu, la patrona del poble. Alguns han lamentat que ara és "l'avantguarda del bou", però han gravat i aplaudit la baixada de tota manera. Per contra, les associacions animalistes volen abolir aquest esdeveniment. Dissabte, Progreso Verde i Anima Naturalis es van manifestar al passeig del Born de Palma per protestar entorn d'aquest esdeveniment: "És explotació, maltractament i sofriment". Les associacions continuen denunciant aquesta tradició i creuen que "és un pas enrere i, de nou, un error que els partits que governen Mallorca no siguin capaços de posar fi a una pràctica que avorreixen milers de ciutadans".