Part Forana
Part Forana24/07/2024

Viure a un poble amb restriccions d'aigua: "Saps què és anar al bany i que no hi hagi aigua?"

A Banyalbufar, a hores d'ara, el consum diari no pot superar els 75 litres per habitant i dia i també per cada plaça turística

Victòria Pons
i Victòria Pons

PalmaEl passat dilluns, 22 de juliol, es va restringir l'aigua al poble de Banyalbufar des de les 23 h fins a les 12 h de l'endemà, ja que el subministrament de camions cisterna no havia estat suficient per a l'alt consum del cap de setmana. "Les restriccions van ser puntuals, ara ja torna a funcionar tot amb normalitat, tot i que no descartam continuar fent talls en un futur perquè la situació és bastant insostenible", ha explicat el batle del municipi de la Tramuntana, Joan Vives.

Amb les limitacions d'aigua, els veïns intenten viure de la millor manera possible. "La veritat és que jo no estic gaire assabentat del tema, només sé que quan obria l'aixeta no sortia aigua. La gent que s'ha de dutxar al matí no sé com ho ha fet. A mi no m'ha afectat gaire perquè no he d'anar polit a la feina", assegura Miquel, un veí del poble. "Com que tenc un aljub, tir d'allà quan hi ha talls, així que a mi no m'ha afectat gaire", comenta Tomeu, un altre banyalbuferí. Però la tranquil·litat davant les restriccions no la té tothom: "Saps que és anar al bany i que no hi hagi aigua? Tampoc em vaig poder dutxar ni rentar, ho vaig passar malament, estava molt nerviosa", assegura Magdalena, de 74 anys, que viu tota sola a una casa de Banyalbufar. Joan també confessa que ho va passar "malament" amb els talls d'aigua i que es va haver "d'aguantar i esperar que tornàs a venir".

Cargando
No hay anuncios

Però en allò que sí que coincideixen tots els veïnats és que fa estona que no veuen pluja. "A Banyalbufar tenim un acudit que diu que, quan plou, només ho fa a la mar", d'aquí que Joan asseguri que aquest fet "és un dels principals problemes de la manca d'aigua". Per a ell, les piscines "no hi tenen res a veure" i, en tot cas, pensa que "per ventura això ha estat culpa d'algú que va gastar aigua sense cap mena de control".

Cargando
No hay anuncios

Els banyalbufarins saben que el seu poble "és un dels que més safareigs tenen en tot Mallorca", perquè els avantpassats "es guanyaven la vida amb l'agricultura, especialment amb les tomatigueres". Però ara tots estan buits i, segons ordres del batle, "ningú pot omplir el safareig amb aigua municipal" i, si ho volen fer, "ha de ser amb aigua privada". Per això, el consum d'aigua exclusiva es fa notar i el poble ho sap: "Cada mitja hora passen camions d'aigua privada. Jo també els vaig haver de demanar que vinguessin, m'hi vaig deixar 90 euros per dos dipòsits de 2.000 litres cada un", assegura Magdalena.

En tot cas, la tallada d'aigua al poble ha fet que totes les mirades s'hi dirigeixin, i els banyalbufarins ho saben: "Molta gent que ve per aquí no passa pena de res, pensen que no els hi passarà mai a ells, i això no és vera", conclou Miquel.