Barrat l'accés públic a Cala Varques
L'Ajuntament diu que negocia la retirada de pedres i la reobertura de l'entrada, i reconeix que s'ha perdut l'expedient d'expropiació del camí
ManacorL'accés públic de Cala Varques ha estat barrat per un dels propietaris dels terrenys adjacents al camí públic. El grup MÉS-Esquerra ha denunciat la col·locació de grans pedragots a una banda del camí, en diversos trams que sumen 350 metres, i s'ha queixat del tancat de les barreres metàl·liques que permetien accedir a la cala pel carrerany de mig quilòmetre que travessa un pinar.
El tram més saturat de la costa del Llevant resulta inaccessible des del camí públic. El regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló, ha assegurat que l'Ajuntament està en negociacions amb la propietat perquè es retirin totes les pedres del camí. Segons Rosselló, la propietat s'ha excusat dient que ho fa perquè quan s'hi aparca es dificulta l'accés a la finca. L'objectiu del barrat a un lateral del camí és evitar que s'hi estacioni, malgrat que l'Ajuntament mateix té indicadors que ho prohibeixen i multa els conductors que no respecten la normativa.
Garanties
En el ple d'aquest dilluns, Rosselló va garantir que es podrà arribar a la cala aquest estiu i insistí que la millor manera de tractar aquesta nova polèmica és arribar a un acord amb la propietat. A aquesta situació de desgavell hi ajuda un equip de govern que no ha estat capaç de donar solucions al problema de la saturació durant l'estiu i als obstacles que posen els propietaris de finques de la zona.
Emperò, també és ver que el fet que l'Ajuntament només tingui competència en matèria d'accessos limita el seu marge de maniobra. En canvi, l'administració local rep totes les crítiques per la imatge que dona aquest indret paradisíac, atès que hi ha algunes conselleries, tant del Govern com del Consell, que podrien haver ajudat a solucionar molts problemes.
La manca d'un espai d'aparcament, la venda de productes a la mateixa platja, l'ocupació de la platja o agilitar l'accés dels serveis d'emergències a la zona, etcètera, estan dins l'agenda municipal. Però Govern i Consell cerquen l'ombra i miren cap a un altra banda quan es posa la problemàtica de Cala Varques damunt la taula.
Dins el catàleg de camins públics
Durant el debat plenari, el regidor Joan Llodrà (MÉS-Esquerra) insistí en la necessitat d'aclarir el tema de l'accés, atenent que figura en el catàleg de camins públics. El delegat de Medi Ambient, per part seva, reconegué que el 1989 l'Ajuntament obrí un expedient d'expropiació d'un camí de 650 metres de llargària per 3 d'amplària per tal de posar fi a la polèmica i els actes violents a la zona que de tant en tant acabava amb la cremada de vehicles.
"Aquest expedient no ha aparegut", va dir Rosselló. "Hi ha un dret de pas que no es respecta", li recordà Llodrà i el convidà a fer feina perquè es restitueixi el camí amb la retirada de les pedres i obrint de bell nou les portes metàl·liques.