Manacor
Part Forana 31/07/2024

El batle de Manacor sobre les pintades contra el turisme: “No podem anar tot el dia darrere qui pinta”

El municipi obre el debat sobre les pintades que reflecteixen el malestar social envers la massificació

Sebastià Vanrell
2 min
Pintada contra el turisme a Manacor

PalmaLes pintades contra el turisme que han anat apareixent les darreres setmanes per carrers i solars particulars del municipi de Manacor han obert el debat sobre fins a quin punt l’Ajuntament és responsable o no d’eliminar-les, o si prèviament els afectats han de presentar una petició expressa per activar els mecanismes.

Aquest passat dimarts el Partit Popular de Manacor va fer veure la seva preocupació davant el que considera “una creixent proliferació de pintades amb missatges turismofòbics en diferents nuclis de població del terme municipal”. El PP local posa com a exemple el grafit Kill a tourist (mata un turista) com a un d’aquests exemples inadmissibles i que han comparegut a distints llocs de la ciutat. La formació política ha manifestat un “rebuig enèrgic tant a aquestes accions vandàliques com al seu contingut”, i insta l’Ajuntament de Manacor a condemnar-les “i a col·laborar en la seva neteja immediata”, malgrat que es trobin en espais de titularitat privada.

“No podem anar tot el dia darrere qui pinta, però sí que hi ha maneres d’actuar”, explica el batle Miquel Oliver (Més-Esquerra), que recorda que el Consistori no té cap problema per netejar qualsevol tipus de pintada “sempre que hi hagi una petició per escrit que ens ho demani, que de moment no en tenim cap damunt la taula”. 

Oliver també diu que encara que no comparteix el missatge de les pintades contra el turisme “tot ha de seguir un protocol i un procediment marcat, posi el que posi, tant si són en contra del model turístic com a favor dels Països Catalans o un 'viva España'”. I recorda que durant la jornada de votació de les darreres eleccions locals “es va eliminar una pintada a petició de la Policia Local i la Junta Electoral per estar massa a prop d’un col·legi electoral”.

La portaveu del PP al Consistori manacorí, Maria Antònia Sansó, ha subratllat que aquestes pintades “no reflecteixen, en cap cas, el sentir majoritari dels veïns del municipi” i ha destacat que “els turistes són i seran benvinguts sempre a les nostres illes i, per descomptat, a Manacor”, recordant la important contribució de l'activitat turística a l'economia de la capital de la comarca de Llevant.

Reconeixement del malestar envers el turisme massiu

En aquest context, la portaveu popular sí que reconeix l'existència d’un malestar social creixent envers la massificació turística, però ha defensat que aquest comportament vandàlic és injustificat. “Després de vuit anys d’absoluta falta de gestió turística per part de l’esquerra, el Govern del Partit Popular no es posa de perfil i afronta el repte de gestionar el turisme”, ha defensat Sansó. 

stats