El batle de Maria de la Salut i el seu predecessor, enfrontats per un Samsung Galaxy S10
Biel Mas acaba declarant a la Guàrdia Civil després de tornar a l'Ajuntament un mòbil que havia dit que no tenia
PalmaEls veïns de Maria de la Salut han presenciat les darreres setmanes un escàndol que segur que no s'haurien imaginat: una disputa entre l'actual batle, Bernat Quetglas, i el seu predecessor, Biel Mas, per un telèfon mòbil. Un Samsung Galaxy S10, valorat en 523,2 euros, que l'Ajuntament havia comprat el 2019 i que havia desaparegut, però resulta que qui el tenia era l'exbatle. Pot semblar una bagatel·la, però el cas ha acabat denunciat a la Guàrdia Civil i amb Mas havent-hi de declarar.
L'exbatle no vol fer cap comentari sobre aquest tema "mentre la situació estigui a l'aire", ha assegurat a l'ARA Balears. Però Quetglas sí que parla. "Fins ara no he fet cap comunicat públic, però ens trobam en un punt en el qual es dubta de la meva honorabilitat i per aquí no hi vull passar. S'ha de saber la veritat", afirma. Segons la versió de l'actual batle tot començà el novembre del 2019, quan l'Ajuntament, per ordre de Mas, comprà el Samsung Galaxy S10 a Vodafone. Un any després –dia 31 d'octubre de l'any passat–, Mas va deixar el càrrec per una moció de censura, canvià l'equip de Govern municipal, passà a l'oposició com a regidor d'El Pi i Quetglas va assumir la batlia.
Mas se'n desentén al ple
Va ser llavors, segons Quetglas, que fent control de despeses i de línies de comunicació, no va poder localitzar el terminal, i li va demanar a Mas si sabia on era. "Únicament va dir que l'havia entregat a la Policia Local, però els agents mai el van rebre", explica Quetglas. De fet, aquesta conversa consta a l'acta del ple municipal del 21 de desembre, i sembla que va ser tensa. L'acta diu així: "[El batle] demana per un terminal que va abonant la corporació municipal a Vodafone. El regidor Gabriel Mas Oliver manifesta que el deu tenir la Policia Local. El batle dissenteix i manifesta que, com que és un terminal lliure, procediran al seu bloqueig".
L'operadora de telefonia va comunicar al consistori que el telèfon només es podia localitzar amb el codi IMEI, únic per cada aparell, però a causa de la Llei de orotecció de dades l'empresa no podia facilitar cap dada i només va donar dues opcions: presentar una denúncia de desaparició o bloquejar-lo definitivament, tot i que ja s'havia d'acabar de pagar. Quetglas continuava amb la mosca al nas i el 8 de febrer va denunciar-ho.
"La sorpresa va venir un mes després, quan Mas va comparèixer a l'Ajuntament per entregar-lo", explica l'actual batle. Era el 5 de març i, segons va explicar Quetglas al ple de dilluns, aquell mateix dia la Guàrdia Civil de Santa Margalida contactà amb la batlia de Maria de la Salut per informar que Mas havia estat citat per declarar com a investigat per la desaparició del telèfon, qui els va dir que havia entregat el mòbil al consistori. La batlia ho confirmà i els agents municipals portaren el telèfon a la Guàrdia Civil.
Ara el Samsung Galaxy S10 torna a estar sota custòdia de la Policia Local de Maria i l'expedient del cas és als jutjats d'Inca.
Després d'això, el portaveu del Pi demanà al batle si podia retirar la denúncia, "fins i tot es va comprometre a pagar l'import del mòbil", explica Quetglas, que va rebutjar l'oferta. "Jo no volia els doblers, simplement necessitava el terminal perquè era un bé extraviat del consistori", assegura. Quan el diari Última Hora va difondre que l'assumpte havia acabat a la Guàrdia Civil, i que havien imputat Mas, aquest envià un missatge de Whatsapp al seu cercle d'amistats en què explicava que ja havia tornat l'aparell i que la intenció de l'equip de govern era fer-li mal.